Тимошенко з Януковичем обіграли Ющенка, крайніми залишили вкладників банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко з Януковичем обіграли Ющенка, крайніми залишили вкладників банків

Казна та Політика
10652
У Верховній Раді панувала її величність Політична доцільність. Ще б пак, у переддень будь-якої виборчої кампанії це - альфа і омега української політики. Парламент, а точніше ініціатори позачергового засідання - БЮТ і ПР не на жарт зійшлися з Віктором Ющенком у боротьбі за звання найбільшого вболівальника за долю Євро-2012 в Україні.
Президентське вето на закон про фінансування Євро зрештою подолали, але назвати це результатом розумного пошуку грошей, зважаючи на умови економічної кризи, важко.
Аргументи Ющенка
Представник Президента у Верховній Раді Ігор Попов намагався переконати парламентаріїв, що фінансування Євро-2012 за рахунок Нацбанку - це великий ризик перетворення НБУ на друкарський верстат, провокування інфляції та падіння гривні.
Якщо чинне до вчорашнього дня законодавство вимагало від НБУ перераховувати в бюджет перевищення доходів над витратами за підсумками року, то ветований Ющенком закон примушує Нацбанк віддати бюджету авансом майже 10 мільярдів гривень прибутку за 2009 рік. На думку Попова, це позбавить НБУ ресурсів, необхідних для забезпечення стабільності гривні.
Більше того, представник Президента відзначив: “останні розрахунки НБУ свідчать, що орієнтовний, підкреслюю, орієнтовний прибуток НБУ за підсумками 2009 року може скласти близько 700 мільйонів гривень. Звідки ж взяти авансом 10 мільярдів?" На думку Попова, це можна зробити трьома способами: “або штучно девальвувати курс гривні і продати валюту з резервів НБУ по 10 або 15 гривень за долар, або підвищити ставку рефінансування для комерційних банків до 30-40 відсотків, або ж банально надрукувати таку суму грошей, яку, власне, і пропонує ветований закон. Однак, про стабільність ціни гривні і комерційних банків тоді потрібно забути”.
Втім, українцям, яких не дуже хвилюють питання діяльності НБУ і ставки рефінансування, варто звернути увагу на інше положення закону, яке уже сьогодні прямо зачіпає інтереси чималої кількості населення. Мова йде про скасування норми, яка дотепер зобов'язувала центробанк віддавати 25% свого прибутку (за підсумками року) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. За даними Попова, у фонді сьогодні лежить 4,6 мільярдів гривень, “у той же час, можливі витрати, якщо врахувати лише частину банків, у яких уведені тимчасові адміністрації, можуть скласти 17,3 мільярдів гривень”. Також представник Президента нагадав, що норму про 25% ВР прийняла лише півроку тому, і презентувала її країні як один з головних антикризових кроків.
Нардепи непогано попіарилися на цьому рішенні (звичайно, не обійшлося і без традиційних уже сутичок за “авторське право”), адже складно було заперечувати: законодавці наочно довели свою турботу про досить велику верству населення - вкладників банків, які можуть піти на дно під час кризи.
“Минуло півроку, і народні депутати знайшли важливіше застосування для цих грошей. Не годиться, на мою думку законодавцям діяти так, як діє наш уряд, що з тим самим мільйоном видає обіцянки, то авіаторам, то аграріям, то закордонним українцям”, - переконував нардепів Попов.
Що стосується пропозицій, де б ще можна було б пошукати грошей на Євро, то представник Президента із трибуни ВР озвучив лише одне: скористатися польським досвідом. Ще в травні цього року уряд і парламент Польщі законом обмежили бюджетні видатки на утримання міністерств і воєводств, деяких державних інститутів тощо. У результаті країна отримала 10 мільярдів злотих - приблизно 3,4 мільярдів доларів, більшість із яких піде на будівництво доріг до Євро. “У нас рука не піднімається на 20 міністерств, 143 заступників міністрів, 232 керівника центральних органів виконавчої влади”, - дорікнув нардепам Попов.
Ну цього явно не варто було б говорити нардепам, які щосили билися за те, щоб отримати “пивні мільйони” на своє утримання. Звичайно цього разу на витрати влади рука в обранців теж не піднялася.
Чи будуть гроші в НБУ - бабка надвоє ворожила
Як з'ясувалося в процесі депутатської дискусії, навіть ініціатори подолання президентського вето - БЮТ не могли стверджувати, що мова йде не про мильну бульбашку, і Нацбанк заробить цього року ті самі 10 мільярдів, які повинен віддати на підготовку до Євро в Україні.
Бютівець Олег Ляшко, заступник голови Комітету ВР із питань бюджету, коли Станіслав Аржевітін від НУ-НСУ фактично загнав його в кут, зізнався, що бюджетний комітет не отримував інформації від Ради Нацбанку про прогнозовані в 2009 році прибутки НБУ. Цікаво, що при цьому Ляшко навіть не заїкався про те, що хтось із “локомотивів” подолання вето такі дані хоча б просив.
Слизьку тему спустили на гальмах, а бютівці азартно взялися ілюструвати розвішану по всій країні рекламу “вони заважають, вона працює”.
Валерій Писаренко якимось загадковим чином здогадався, що Ющенко ветував закон про фінансування Євро, тому що успішне проведення в Україні Євро-2012 може перешкодити... виборчій кампанії Ющенка, яка закінчиться ніяк не пізніше 2010 року. На цьому тлі висунуті нардепом звинувачення в тому, що Президент відповідає... “за тими вкладами, які сьогодні не виплачуються всім вкладникам” уже виглядали якось блідо.
Володимир Яворівський запропонував не звертати уваги на “чергові страшилки” як то можливе розкручування інфляції, ще одне подорожчання тощо. Він точно знає, “що мова йде про гроші, реальні гроші, замацані гроші, а не про гроші Попандополо, які завжди залишалися в Національному банку”.
Андрій Шевченко потішив залу повідомленнями про те, що представник Ющенка прийшов у парламент лише для того, щоб зірвати Євро-2012 в Україні і “повісити всіх собак на уряд Тимошенко”. А Володимир Бондаренко заявив, що Ющенко сконцентрував “всю свою діяльність” на тому, щоб зробити якнайгірше для уряду Тимошенко.
Був у вчорашній дискусії ще один цікавий момент, що дуже сподобався б прихильникам ідеї широкої коаліції. Зауваження і пропозиції регіоналів ураховувалися негайно, і необхідні зміни дописувалися буквально “на коліні”.
Скажімо, у результаті репліки Олександра Єфремова, мовляв непогано було б, щоб усі зрозуміли, що кошти, які будуть виділені, будуть розподілятися чесно та прозоро, у проект Постанови ВР про деякі питання забезпечення реалізації Закону України "Про внесення змін у Закон України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" і деякі інші закони України" швиденько записали пункт такого змісту: „Кабінету Міністрів України - забезпечити цільове використання коштів”!
Як пояснив Володимир Литвин, це було зроблено для того, "щоб ми апріорі не звинуватили Кабінет Міністрів у нецільовому використанні коштів..."
А Тимошенко з Кабміном терміново прийняла постанову номер 889 „Про уточнення завдань і заходів Державної цільової програми підготовки і проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу”, оскільки в попередній, на думку ПР, за рахунок коштів на підготовку до Євро-2012 уряд заклав фінансування об'єктів, які до Євро не мають ніякого відношення. І що цікаво, жоден бютівець на таке відверте звинувачення не відреагував.
Що ж, схоже, найбільші фракції парламенту знову помирилися, тому що знайшли спільний інтерес. А вигрібати наслідки цього разу будуть вкладники банків, кому не пощастить, звичайно. Як заявив Ляшко, якщо Фонд гарантування вкладів фізичних осіб “вичерпає свої фінансові можливості”, він може звернутися до Нацбанку за кредитом... Де гарантії, що такий кредит НБУ дасть, хто його буде віддавати і з яких грошей, нардеп, зрозуміло, не уточнив.
Олена Перегуда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас