Жадібність ОПЕК знаменує закінчення нафтової епохи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жадібність ОПЕК знаменує закінчення нафтової епохи

Енергетика
2609
Своєю жадібністю ОПЕК наближає кінець нафтової епохи, стверджує на сторінках The Times колишній головний редактор Economist Білл Еммотт.
"Якщо добувачі будуть тримати високі ціни навіть при низькому попиті, світ напрочуд швидко відучить себе від викопного палива", - пише він.
Цікаво, що на сьогодні, після великого фінансового потрясіння, ціна бареля нафти становить без малого 70 доларів - у сім разів вище, ніж років дванадцять тому, і вдвічі більше, ніж у березні поточного року.
Тим часом, за оцінками Banc of America Securities-Merrill Lynch, у другому кварталі 2009 року світовий попит на нафту був на 3 млн барелів на день нижче, ніж на початку 2008-го.
Зростання цін на нафту і бензин, потенційно небезпечне для економічного оздоровлення, пояснюється діями постачальників, стверджує автор. Причина не у виснаженні запасів нафти на планеті, а в недофінансуванні родовищ і виробничих потужностей. Країни ОПЕК скоротили обсяги видобутку на майже 5 млн барелів на день, щоб утримати високі ціни. Подібну політику проводить і Росія, яка не входить в ОПЕК. Причому якщо на початку поточного десятиліття Саудівська Аравія вважала ідеальною ціною 20-25 доларів за барель нафти, то тепер уже - 70-75 доларів.
"Дуже важливо, що націоналісти з ОПЕК і російські здирники частково блокують інвестиції великих західних компаній у свої родовища, витісняючи ці фірми на дорожчі родовища в інших країнах", - пише автор. Однак якщо ОПЕК буде надмірно активно користуватися своїми перевагами і утримувати високі ціни, споживачі знайдуть заміну для нафти. Застереженням для арабів повинен послужити гібридний автомобіль Chevrolet Volt, який, за ствердженнями виробників, може проїхати 230 миль на одному галоні бензину.
Споживання нафти створює серйозні проблеми для Китаю: очікувана ревальвація юаню вдарить по споживачах енергоносіїв, забруднення навколишнього середовища досягло небезпечного рівня. Крім того, десятки країн хочуть обмежити викиди парникових газів і заткнути діри в бюджеті за рахунок податку на паливо. Якщо барель нафти буде коштувати 100-200 доларів, сотні тисяч інженерів в усьому світі спробують удосконалити сонячні батареї і автомобільні акумулятори, і епоха нафти закінчиться, вважає автор.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас