Держборг Великобританії зростає швидше, ніж очікування аналітиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг Великобританії зростає швидше, ніж очікування аналітиків

Казна та Політика
215
Національне статистичне управління Великобританії повідомило, що борг державного сектора в липні збільшився на 8 млрд фунтів стерлінгів ($13,25 млрд), пише The Wall Street Journal.
Аналітики прогнозували збільшення держборгу лише на 200 млн фунтів.
У липні 2008 року уряд Великобританії виплатив на 5,2 млрд фунтів більше кредитів, ніж залучив.
Серед причин цього експерти називають недоотримання податків.
У липні податкові надходження в британський держбюджет скоротилися на 15% порівняно з тим таки місяцем минулого року. В цілому в період із квітня по липень падіння склало 11,9% на тлі зниження надходження податку на прибуток компаній на 25%.
Мінфін заявив, що усе ще планує не перевищувати раніше встановленої межі 175 млрд фунтів до кінця фінансового року (з 1 квітня 2009 року по 31 березня 2010 року). Держборг, таким чином, складе 12% ВВП, що вдвічі більше, ніж аналогічний показник для Німеччини та інших великих європейських країн.
Деякі аналітики вважають, що остаточна сума держборгу перевершить прогноз уряду на 25 млрд фунтів стерлінгів.
"Ми очікуємо зростання держборгу принаймні 200 млрд фунтів", - відзначив економіст британської Capital Economics Вікі Редвуд.
Офіційний представник Мінфіну заявив, однак, що міністерство очікувало подібної тенденції. Він переконаний, що уряд діє в повній відповідності із прогнозом, який зазначався в останньому бюджетному звіті. У звіті згадувалося ймовірне різке зниження надходжень від компаній фінансового сектора.
Перші місяці фінансового року дали надію аналітикам, які вирішили, що держборг може бути нижчим, ніж заявляв уряд.
Однак липневі дані "завдали серйозного удару подібним уявленням", висловив думку економіст із Royal Bank of Scotland Росс Уокер.
Бюджетні показники контрастують із ознаками пожвавлення деяких секторів британської економіки: зростання роздрібних продажів у липні склало 3,3%, що було найшвидшим темпом за 14 місяців. Виріс обсяг іпотечного кредитування - до максимального показника за 9 місяців. За даними банку Lloyds TSB, зросла кількість компаній, які очікують отримання прибутку в наступних 12 місяців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас