Промислова відпустка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промислова відпустка

Казна та Політика
1377
Найменше скорочення робочих місць в Україні торкнулося харчового сектора і сільського господарства, фармацевтики, електроенергетики, держуправління, освіти і медицини. Найбільше безробіття вплинуло на фінансовий, будівельний, машинобудівний і металургійний сектори. Аналітики очікують, що воно буде зростати і у другому півріччі, але вже повільнішими темпами. До кінця 2009 року показник безробіття в Україні досягне пікового значення 12%.
Будівництво
Близько 40% будівельників втратили свої робочі місця. За даними президента асоціації "Всеукраїнська спілка виробників будівельних матеріалів і виробів" Володимира Яцуби, 50-70% виробництва будматеріалів у країні заморожено. За останні півроку ціни на них впали на 20-30%. Обсяги робіт у січні-червні 2009 року зменшилися порівняно з минулим роком на 54,9%. Це призвело до хронічного безробіття, недофінансування галузі, зупинки промислових підприємств.
На думку Яцуби, ситуація стабілізується тільки після того, як будівництво почне набирати темпи. А до цього мине не менш двох років. Поки ж прогнозується, що під кінець року в галузі будуть звільнені більш ніж 116 тис. працівників і ще не менше 25% змушені будуть працювати в умовах неповного робочого дня або тижня і змушені будуть піти у відпустки за свій рахунок.
Машинобудування
Істотно постраждало від кризи і машинобудування, де висока роль ручної праці. Більш ніж на 27% скоротилася кількість робітників на підприємствах галузі порівняно з минулим роком. Особливо боляче криза вдарила у автомобілебудування. Продажі нових легкових автомобілів за підсумками 2009 року можуть скоротитися в чотири і більше разів порівняно з 2008 роком. "На рівень продажів автомобілів 2008-го Україна вийде не раніше 2014 року", - прогнозує президент корпорації "Богдан" Олег Свинарчук. Він відзначив, що з урахуванням спаду ринку і обсягів виробництва автомобілів компанія змушена скорочувати чисельність працівників, оптимізувати витрати, переходити на помісячне планування діяльності.
АПК
Завдяки своїм особливостям цей сектор найменше постраждав від кризи. Сільське господарство є циклічним сектором, і скорочення кількості зайнятих буде пов'язано скоріше із завершенням сезону, ніж із кризою. Варто відзначити, що АПК почав новий етап розвитку через консолідацію і ефективне використання сільгоспземель великими приватними підприємствами. Тому ризики безробіття для цього сектора найменші, вважає аналітик ІГ "Сократ" Сергій Невмержицький. З ним погоджується економіст інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексій Блінов, який додав, що хлібороби змогли підтримувати обігові кошти в задовільному стані завдяки реалізації рекордного врожаю минулого року.
Хімія
На 15% більше, ніж у липні минулого року, знизилася кількість зайнятих у хімічній промисловості. Але проблеми в секторі азотних добрив мають короткочасний характер. Якщо підприємства "протримаються" ще півроку-рік, то ймовірність звільнення знизиться, вважає старший аналітик ІГ "Сократ" Дмитро Хорошун. Тим часом сьогоднішня статистика невтішна. За даними ІГ "Сократ", "Рівнеазот" планує звільнити 1,5 тис. з 5,5 тис. працівників. Підприємства "перевантажені" персоналом. Можливі звільнення на "Дніпроазоті". Найменш імовірні звільнення на концерні "Стірол", Черкаському "Азоті" і ОПЗ.
ГМК
Одні із найбільш потерпілих - підприємства гірничо-металургійного комплексу. Кількість зайнятих у галузі в липні скоротилася на 18,8%. З початку року звільнення стали масштабними. Так, за даними ІГ "Сократ", Алчевський МК має намір звільнити три з 17 тис. чоловік, на Макіївському МЗ звільнили 6 тис. працівників, на "Арселорміттал Кривій Ріг" цього року чисельність персоналу повинна скоротитися на 6 тис.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас