Нобелівський лауреат з економіки закликав банки до прозорішої звітності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нобелівський лауреат з економіки закликав банки до прозорішої звітності

Казна та Політика
267
Відомий економіст Майрон Шоулз приєднався до заклику до банків Роберта Мертону, з якими він розділив Нобелівську премію з економіки 1997 року, представити інвесторам прозорішу картину вартості фінансових установ, забезпечивши реальну оцінку неліквідних активів, повідомляє Bloomberg.
Банки повинні оцінити розмір неліквіду за рахунок розширення використання переоцінки на підставі поточного рівня вартості (mark-to-market), або за рахунок їх лістингу на біржі, коли це можливо. Подібна модель ціноутворення дозволить інвесторам одержати більше даних про вартість боргових паперів і акцій банківських установ.
"Я б хотів підтримати розміщення на біржі тих цінних паперів, які перебувають на балансі банків, якщо це можливо. Це дасть інструмент для визначення їхньої ринкової ціни", - відзначив Шоулз.
На думку економіста, ті банки, які виступають проти нових стандартів бухгалтерського обліку вартості активів, насправді хочуть сховати реальні ціни на них. Введення нових правил обліку може прискорити визнання банками більшого розміру збитків, що автоматично призведе до зменшення заробітної плати банкірів.
Шоулз і Мертон, разом з покійним Фішером Блеком, розробили модель ціноутворення, в основу якої лягла математична формула для обчислення вартості опціонів та інших похідних інструментів. Це вплинуло на розвиток теорії і практики фінансів. Ця формула сьогодні широко відома як формула Блека-Шоулза.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас