НБУ вирішив ліквідувати банки "Європейський" і "Національний стандарт" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив ліквідувати банки "Європейський" і "Національний стандарт"

Фондовий ринок
4681
Національний банк України (НБУ) вирішив ліквідувати банки "Європейський" і "Національний стандарт" (обидва - Київ), повідомив директор дирекції з банківського регулювання і нагляду НБУ Василь Пасічник агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.
Разом з тим він відзначив, що ситуація в банківській системі в цілому контрольована: з 47 кредитно-фінансових установ, які мали потребу в додатковій капіталізації дев'ять банків уже дочасно виконали план зі збільшення капіталу. Крім того, два проблемні банки вже знайшли нових інвесторів, а в ще чотирьох - ідуть відповідні переговори.
"Ситуація в банківській системі під контролем", - підкреслив Пасічник.
Як повідомлялося, на 1 серпня в стані ліквідації перебувало десять банків. При цьому до початку серпня в 16 кредитно-фінансових установах були введені тимчасові адміністрації Нацбанку. У банки "Національний стандарт" і "Європейський", що планували об'єднання, НБУ ввів тимчасову адміністрацію в травні 2009 року.
На думку директора дирекції з банківського регулювання і нагляду, без відчутних позитивних змін в економіці радикального поліпшення в банківській системі не відбудеться.
"Здорові банки - це здорові клієнти", - пояснив він.
Разом з тим, за словами Пасічника, ознаки стабілізації економіки вже спостерігаються, хоча вона все ще не запрацювала належним чином. При цьому він відзначив, що така ситуація відображається в припливі коштів на депозитні рахунки банків: населення демонструє відновлення довіри до банків і збільшує розміщення коштів у фінустановах, тоді як аналогічна динаміка за юридичними особами виглядає набагато гірше.
Директор дирекції з банківського регулювання та нагляду також повідомив, що НБУ продовжує активно взаємодіяти з банками в питанні збільшення капіталів кредитно-фінансових установ. При цьому він висловив упевненість, що затверджену програму капіталізації буде виконано.
Як повідомила газета "Діло", банки "Європейський" і "Національний стандарт", а також банк "Володимирський", у якому тимчасову адміністрацію введено в липні, контролюються бізнесменом Павлом Борулько. За даними видання, банк "Володимирський" власники вирішили зберегти - відповідно до програми його фінансового оздоровлення акціонери вже внесли в банк перші 4 млн грн.
АКБ "Європейський" заснований 1993 року, а банк "Національний стандарт" (раніше - банк "Славутич") - 1992 року. На 1 липня 2009 року серед акціонерів банку "Європейський" не було осіб, які володіли більше 10% акцій, тоді як найбільшим акціонером банку "Національний стандарт" було ТОВ "Форнекс" (36,08%).
За даними Нацбанку, за розміром загальних активів на 1 липня 2009 року банк "Європейський" посідав 57-е місце (1,887 млрд грн), а банк "Національний стандарт" - 101-е місце (720 млн грн) серед 184 банків, що діяли в країні. При цьому на 1 липня обсяг коштів фізичних осіб у банку "Європейський" становив 554,2 млн грн, а в банку "Національний стандарт" - 97 млн грн: українська система гарантування внесків, кошти якої на 1 серпня становили 4,79 млрд грн, передбачає виплати вкладникам збанкрутілих банків на суму до 150 тис. грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас