Пасхавер: Економіка України поступово виходить із кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пасхавер: Економіка України поступово виходить із кризи

Казна та Політика
1920
Економіка України поступово виходить із кризи, вважає президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.
"Я вважаю, що криза в Україні завершилася... Ми ростемо, ми припинили падати. Ми ростемо повільніше, ніж торік", - сказав він на прес-конференції на тему "Макроекономіка першого півріччя: плюси і мінуси" в агентстві "Інтерфакс-Україна".
Як відзначив Пасхавер, падіння виробництва припинилося із січня-лютого в галузях реального сектора економіки і з березня в інших галузях. Так, якщо ВВП України в першому кварталі 2009 року скоротився порівняно з аналогічним періодом 2008 року на 20,3%, то попередні дані за другий квартал показують його зниження на 18%.
"Безсумнівно, економіка видужує... Галузі, які є локомотивами, раніше видужують і потім тягнуть за собою інших... Уже 4-5 місяців йде видужання економіки", - сказав він.
Разом з тим, за його словами, споживчий попит у країні залишається низьким, що обумовлено недовірою населення до державних інститутів, до гривні, а також зменшенням заробітної плати. За словами Пасхавера, з метою адаптації до кризи знизилася вартість робочої сили: загальний фонд зарплати (без урахування фактору інфляції) у країні в січні впав до рівня приблизно 85% січня попереднього року і зберігся приблизно на такому рівні дотепер.
При цьому Пасхавер відзначив, що в кризових умовах більшість країн стимулюють споживчий попит, тоді як в Україні подібні стимулювання не практикуються. Серед істотних ризиків для економіки, крім зниження споживчого попиту, він також назвав припинення банками кредитування і повільне вирівнювання динаміки експорту.
Як повідомлялося з посиланням на дані Державного комітету статистики, промислове виробництво в Україні в липні 2009 року впало на 26,7% порівняно з липнем 2008 року, що є кращим показником поточного року. За підсумками січня-липня, падіння промвиробництва в країні відносно аналогічного періоду минулого року сповільнилося до 30,4%. Обсяг промислового виробництва в липні цього року щодо червня виріс на 4,9%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас