Мінекономіки заявило про "початок кінця" кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки заявило про "початок кінця" кризи

Казна та Політика
1247
Приріст обсягів виробництва в Україні третій місяць поспіль у порівнянні з попередніми місяцями свідчить про відновлення економіки країни, вважає міністр економіки України Богдан Данилишин.
Про це говориться в коментарі міністра економіки, розміщеному на сайті міністерства.
"Позитивним фактором є висхідний тренд даного показника - 1,3% у травні, 3,1% у червні й 4,9% у липні. Крім того, падіння обсягів виробництва в липні (до липня 2008 року) є найменшим серед відповідних показників поточного року - мінус 26,7% проти мінус 31,2% у середньому за поточний рік", - відзначив Данилишин.
Як підкреслив міністр економіки, найбільші позитивні зміни в динаміку виробництва спостерігалися в ключовому виді промислової діяльності - у металургійному виробництві. У липні до червня 2009 року обсяг виробництва виріс на 15,3%, що є рекордним показником для цього виду діяльності, починаючи з березня 2006 року. Крім того, починаючи з 2000 року, таке зростання у липні було найвищим.
Богдан Данилишин також відзначає, що зростання виробництва в металургії закладає позитивні очікування з поновлення виробництва і в суміжних видах промислової діяльності - видобутку паливно-енергетичних корисних копалин і виробництві коксу.
У той же час, відзначають у Мінекономіки, і на світових ринках зафіксовані позитивні зрушення: у більшості країн Євросоюзу за результатами червня відзначене кповільнення темпів падіння промвиробництва.
"З огляду на те, що українські базові бюджетотворчі галузі є надзвичайно інтегрованими у світовий ринок і тому високозалежні через експортоорієнтованість, деяке покращення ситуації в промисловому комплексі країн Євросоюзу буде стимулювати в найближчій перспективі зростання попиту з боку цих країн на вітчизняну продукцію й буде виступати додатковим позитивним фактором, що сприяє поступовому поновленню вітчизняного промислового виробництва", - вважає Богдан Данилишин.
"Через пожвавлення внутрішніх процесів в Україні й перших ознаках того, що на світовому ринку ситуація також починає поступово поліпшуватися, можна чекати формування в другому півріччі поточного року, як і передбачалося, постійної тенденції до уповільнення темпів падіння виробництва і повернення в 2010 році національної економіки на траєкторію росту", - спрогнозував міністр економіки.
Нагадаємо, в Україні спад промислового виробництва в липні 2009 року склав 26,7% у порівнянні з липнем 2008 року, у січні-липні 2009 року - 30,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року. У порівнянні із червнем 2009 року в липні було зафіксовано зростання промвиробництва на 4,9%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас