Головною причиною зростання долара називають емісію гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головною причиною зростання долара називають емісію гривні

Валюта
3836
Основною причиною різкого зростання курсу долара в Україні є емісія гривні.
Про це сьогодні заявив журналістам на прес-конференції фінансовий експерт Ерік Найман.
Як передає кореспондент ЛiгаБiзнесІнформ, Найман відзначив, що готівкові долари в країні є, але проблему становить надлишкова кількість гривні. "Наприклад, учора Міністерство фінансів відзвітувало про чергову перемогу над дефіцитом бюджету, який за підсумками першого півріччя склав усього 10 млрд.грн. Це досить близька цифра до реальності", - сказав він.
У той же час Найман послався на статистичні дані на сайті НБУ, які, за його словами, свідчать про те, що за I півріччя емісія облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) склала трохи більше 10 млрд.грн. Експерт вважає, що саме ці кошти пішли на покриття дефіциту бюджету.
"І з початку липня по сьогоднішній день, тобто, трохи менше ніж 45 днів, емісія ОВДП - майже 30 млрд.грн. Ця гривня не може не з'явитися на ринку... Ви самі розумієте, що досить, щоб із цих 30 млрд.грн. на ринку опинилося 5-10 млрд.грн., і ми бачимо той стрибок (курсу долара до гривні), який є", - сказав фінансовий експерт.
Найман підкреслив, що це - фундаментальна причина девальвації гривні, і додав: "Апетити Мінфіну з наповнення бюджету шляхом емісії ОВДП тільки збільшуються. І темпи емісії ОВДП, і, відповідно, наступної емісії гривні йдуть по наростаючій".
Нагадаємо, за січень-червень 2009 року державний бюджет України був виконаний, за даними Міністерства фінансів, з дефіцитом 10 млрд. 613,7 млн.грн.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас