GM: Угоди з консорціумом Magna і Сбербанка про продаж Opel нема, до рішення ще далеко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

GM: Угоди з консорціумом Magna і Сбербанка про продаж Opel нема, до рішення ще далеко

Фондовий ринок
198
Віце-президент General Motors Джон Сміт, що курирує переговори із продажу Opel і Vauxhall, вирішив прояснити ситуацію з угодою, що готується, після появи в четвер заяв про те, що консорціум Magna і Сбербанка РФ домовився з GM про продаж Opel.
"Учора в ЗМІ був напружений день. Багато видань повідомили, що Magna/Сбербанк і General Motors дійшли згоди щодо Opel. Ризикуючи повторитися, скажу - це не так", - написав Дж.Сміт у своєму блозі, у якому він регулярно висвітлює перебіг переговорного процесу і вже один раз спростовував інформацію про угоду з канадсько-російським консорціумом.
"Ми одержали нову пропозицію Magna/Сбербанк учора вранці і зараз його розглядаємо. Ми оновимо раніше зроблені порівняння із привабливою пропозицією, поданою RHJI 20 липня, і підготуємо для розгляду радою директорів GM", - повідомив Дж.Сміт.
Крім того, GM попросив у спеціальної комісії з автомобільної промисловості Німеччини інформацію про державні гарантії, які будуть надані урядом країни або інших держав ЄС. "Ми розраховуємо незабаром одержати відповідь, і тоді в нас буде вся необхідна інформація для розгляду питання радою директорів", - відзначив Дж.Сміт.
"Ще багато чого потрібно обговорити і багато зробити, перш ніж угода щодо Opel буде досягнута", - пише переговорник GM.
Magna International Inc. і General Motors (GM) змогли подолати розбіжності щодо питань, що стосуються придбання Opel канадською компанією, що виступає в альянсі зі Сбербанком (SBER) Росії.
У четвер голова Magna Зиґфрід Вольф повідомив, що компанія дійшла згоди з GM щодо всіх неурегульованих питань. Це пізніше підтвердив і Сбербанк.
GM, проте, не закриває дверей перед іншим претендентом на Opel - бельгійською RHJ International SA. Поліпшена пропозиція RHJ очікується на цьому тижні, повідомила в четвер представник GM Карін Кіршнер.
На початку тижня голова RHJ Леонард Фішер заявив Financial Times, що компанія готова поліпшити свою пропозицію, знизивши обсяг запитуваних держгарантій до 3,6 млрд євро євро з попередніх 3,8 млрд євро. Канадсько-російський альянс запитує держгарантії на 4,5 млрд євро. За даними джерел Wall Street Journal, бельгійська компанія може підвищити і ціну, пропоновану за пакет акцій Opel (зараз вона готова заплатити 275 млн євро).
Попередню угоду про купівлю акцій Opel консорціум Сбербанка і Magna уклав ще наприкінці травня. Сторони готові заплатити за мажоритарну частку в Opel близько 500 млн євро. Пропозиція передбачає, що партнери будуть у рівних частках контролювати 55% Opel, GM збереже 35%, інші 10% Opel перейдуть за новою трудовою угодою до співробітників німецького автовиробника.
Ще недавно GM схилявся на користь альянсу з RHJ, незважаючи на тиск німецької влади, що однозначно висловлюється на підтримку Magna, яка обіцяє зберегти робочі місця на підприємствах Opel у країні. Тиждень тому Дж.Сміт у своєму блозі заявив про відсутність прогресу в узгодженні з консорціумом, очолюваним Magna, питань, що стосуються інтелектуальної власності GM, а також контролю російського підрозділу. При цьому Дж.Сміт підтвердив, що пропозиція RHJ має більш просту структуру і до неї GM має "дуже мало серйозних питань".
Російська сторона не приховувала, що має намір скористатися технологіями Opel для модернізації вітчизняного автопрому. "Після того, як ця конфігурація (придбання Opel) буде завершена, я думаю, ми будемо готові російському стратегічному інвесторові цей пакет на тих або інших умовах передати", - заявляв раніше голова Сбербанка Герман Греф. Передбачалося, що таким інвестором може стати група "ГАЗ".
Обговорювалися також питання про права на бренд Chevrolet у Росії.
Раніше повідомлялося, що Берлін хотів би завершити процес продажу Opel до загальних виборів, які пройдуть у Німеччині 27 вересня, і тисне на GM на користь Magna.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас