Долар відіграв весняне ослаблення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар відіграв весняне ослаблення

Валюта
2771
Курс долара на міжбанку вчора виріс до 8,33 грн./$1, на готівковому ринку - до 8,4 грн. (купівля)
НБУ традиційно пояснює це перегрітим попитом і рекомендує не нервувати, а населення не менш традиційно вигрібає з обмінників долар за спекулятивною ціною.
Керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький заявив, що причиною падіння в Україні курсу гривні до долара протягом останніх днів є не дефіцит валютної пропозиції, а перегрітий попит. "Фундаментальних причин для такого ослаблення гривні, яке ми спостерігаємо в останні дні, на мою думку, нема, тому ми будемо нашими інструментами впливати на стабілізацію курсу", - відзначив він.
За словами пана Литвицького, гривня з початку року зміцнилася на 40 копійок, а з 15 липня послабилася на 20 копійок. Процес зміцнення національної валюти після різкого падіння в четвертому кварталі минулого року, на його думку, є "ефектом корекції "передевальвованої" гривні". Саме тому, за словами пана Литвицького, Національний банк цього року більш сміливо робить інтервенції, хоча "веде їх цнотливо" і не допускає надмірних коливань. "Тільки не нервуйте, якщо ви вночі заснули, а вранці не побачили нового курсу. Не нервуйте. Це непросто зробити", - додав Валерій Литвицький.
Деякі банкіри також пояснюють втрату гривневих позицій активними спекуляціями на ринку. "У першому півріччі економічні фактори були не на користь національної валюти - вона трималася і зміцнювалася. А сьогодні, коли система стала потихеньку стабілізуватися, почалася девальвація", - відзначає заступник голови правління комерційного банку Ігор Львов. На його думку, це свідчить про те, що на курсі хтось грає, використовуючи негативні очікування. "Це чиста спекуляція. Тому хотів би, щоб не піддавалися ажіотажу і не бігли купувати, які б коливання не відбувалися. Курс поштормить, а потім він знову буде близько 8 грн./$1", - вважає він.
"У наступному році курс піде у протилежний бік і може піти дуже швидко", - впевнений незалежний фінансовий експерт Ерік Найман. За його оцінкою, значне ослаблення гривні цього року є тимчасовим явищем, яке вже в наступному році зміниться на ревальвацію. "Якщо зараз курс піднімається до 10 грн./$1, то в наступному році ми побачимо відкат до 7,5-8 грн./$1. Вище 10 грн./$1 я не чекаю, але навіть якщо буде 9 грн./$1 - напевно, буду продавати", - говорить він.
У той же час заступник голови НБУ Олександр Савченко нарікає на загальну нестабільність. "Поточний курс - це і є плата простого українця за той хаос, який ми маємо в нашій країні", - вважає він, при цьому підтримуючи думку, що фундаментальних причин для зростання долара вище 8 грн. немає.
Втім, це не заважає регулятору доступними методами обмежувати прибуток комерційних банків від подорожчання американської валюти. Як писали "i", НБУ розробив план додаткових заходів із забезпечення стабільності гривні і банківської системи країни, що передбачає введення з вересня 2%-вого обмеження маржі на готівковому валютному ринку. Учасники ринку від цього заходу не в захваті, а в його ефективність вірять слабко. "Введення маржі підстьобує негативні прогнози і може стати стимулом для населення запастися валютою про запас, що обвалить курс", - вважає Ігор Львов.
"Ринок штормить і лихоманить. Саме із цієї причини маржа 2% може виявитися малоефективною", - вважає радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко. На його думку, доцільно було б установити маржу на рівні 5%, як це було в попередні періоди. "У стабільній ситуації 16-17 копійок різниці банкам досить. А після введення маржі вони або стануть ховати валюту, або введуть комісію на обмінні операції", - допускає керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб" Микола Івченко. У будь-якому разі обмеження готівкового курсу звичайно приводять до дефіциту валюти в обмінниках і як наслідок до більшої нервозності населення.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас