План порятунку гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

План порятунку гривні

Валюта
15895
Як уберегти національну валюту від падіння і забезпечити стабільність банківської системи? Національний банк України оприлюднив свій план заходів. Вони покликані втримати інфляцію і курс гривні в заданих рамках, а також допомогти "хворим" банкам пережити складні часи.
17 антикризових кроків
Національний банк України 11 серпня опублікував план з 17 додаткових заходів із забезпечення стабільності гривні та банківської системи. Він покликаний підвищити ефективність дій НБУ в умовах економічної та фінансової кризи.
У своєму плані регулятор виділив чотири головні напрямки роботи: підтримка національної валюти, захист вкладників проблемних банків, оздоровлення "хворих" фінустанов, а також відновлення кредитування української економіки.
Інфляційний орієнтир
Для захисту гривні Нацбанк планує втримувати зростання цін у межах 13% (до грудня минулого року). У НБУ є причини для оптимізму: у липні споживчі ціни в країні знизилися на 0,1%. Однак показник інфляції за січень-липень склав 8,5%, а в порівнянні з липнем 2008 року минулого місяця ціни виросли на 15,5%.
У серпні і вересні інфляція буде нульовою через сезонне зниження цін на продукти харчування, сподіваються чиновники із НБУ. "Є обережні оптимістичні надії на те, що ми в серпні будемо мати стабільні ціни при невеликій продовольчій дефляції. Якщо і буде інфляція, то вона, звичайно, буде вимірюватися рівнем статистичної похибки - десяті (відсотка)", - заявив у середу, 12 серпня, керівник групи радників голови Нацбанку України Валерій Литвицький.
Так як інфляційний тиск на економіку знизився, у НБУ вирішили знизити з 11% до 10,25% облікову ставку, тобто відсоток, під який центробанк позичає гроші комерційним банкам.
Однак восени Україну чекає кілька інфляційних ризиків. Збільшення індексу цін може відбутися за рахунок подорожчання комунальних послуг, зокрема, запланованого на вересень-жовтень підвищення вартості газу для населення та теплокомуненерго. Якщо виросте курс долара, автоматично подорожчає весь імпорт, включаючи нафту та нафтопродукти, більшу частину яких Україна ввозить через кордон.
Втримання долара
Курс американської валюти вже пробив "стелю" 8 гривень за долар. 13 серпня торги на міжбанківській біржі завершилися в діапазоні 8,342-8,3575 гривні за долар. В обмінних пунктах американську валюту купували по 8,3 гривні, а продавали по 8,4.
Щоб не допустити подальшої девальвації гривні, Національний банк має намір вжити низку додаткових заходів. З вересня різниця (маржа) між курсом купівлі і курсом продажу готівкової валюти в українських банках повинна бути не більше 2%. Тобто 16-17 копійок при нинішньому курсі.
За допомогою цього кроку регулятор сподівається приборкати спекулянтів. Банкіри ж говорять, що від уведення маржі стане лише гірше. У стабільних умовах для банків різниці 2% при купівлі-продажу готівкової валюти - цілком достатньо. Але після введення обмежень банки або почнуть ховати долари і євро, або будуть знімати комісію за обмінні операції.
Щоб у банків не було "зайвих" грошей для спекуляцій на валютному ринку, регулятор уже в серпні зажадає не менше 40% від суми обов'язкових банківських резервів зберігати на окремому рахунку в Національному банку. Зараз банки зберігають резерви на кореспондентських рахунках у НБУ і можуть користуватися коштами протягом операційного дня. Також Нацбанк обіцяє восени впровадити на валютному ринку новий інструмент - форвардні, або довгострокові, контракти. Для тих, хто працює із закордоном, такий контракт - страховка від курсових стрибків, адже він надає право купити або продати валюту в майбутньому за заздалегідь передбаченою ціною.
Фундаментальних причин для падіння курсу гривні нема, запевняють у Національному банку. Мовляв, підвищений попит на валюту створюють обивателі, налякані нестабільністю в українському суспільстві. "Головна проблема валютного курсу - це девальваційні очікування фізичних осіб і юридичних осіб", - погоджуються в Секретаріаті президента. Нацбанк намагається задовольнити попит перевіреними методами - валютними аукціонами та інтервенціями. Гроші МВФ на підтримку курсу гривні не витрачають. "Зараз у нас є близько 28 мільярдів доларів – цього досить, щоб не використовувати кошти, узяті в борг, тому що їх доведеться віддавати", - говорить Валерій Литвицький.
Турбота про вкладників
Друга частина плану передбачає захисні механізми для вкладників проблемних банків ("Укрпромбанк", "Родовід Банк", "Надра", "Укргазбанк", "Київ" та інших). До кінця серпня в НБУ обіцяють вирішити, що робити з "Укрпромбанком" - націоналізувати його чи перевести вклади його клієнтів (6,984 мільярда гривень) в один з державних банків - "Ощадбанк" або "Родовід", що недавно став державним. Тут НБУ ніяк не може домовитися з Кабміном, якому, з одного боку, потрібно відтанцювати обов'язкову передвиборну програму з турботи про громадян, а з іншого - не купити за величезні гроші "валізу без ручки", тобто банк із великими боргами.
До кінця листопада регулятор допоможе розібратися з боргами ще одному проблемному банку - "Надра" - і почати його рекапіталізацію. "Надра" уже довгий час веде переговори з іноземними кредиторами про реструктуризацію своїх зовнішніх боргів, але значного прогресу поки немає.
НБУ обіцяє і далі допомагати вже рекапіталізованим банкам - "Києву", "Родовід Банку", "Укргазбанку", підтримувати їхню ліквідність, щоб вони могли повністю розрахуватися зі своїми вкладниками-фізособами.
Також Нацбанк до кінця серпня розпише для Кабміну процедуру створення так званого "поганого" (санаційного) банку. У нього планують виводити кошти вкладників і активи з "хворих" фінансових установ. Якщо згадати варіанти оздоровлення "Укрпромбанку", то можна припустити, що санаційним банком стане або "Ощадбанк" або "Родовід". Раніше начальник управління інвестиційно-банківських послуг "Укрсоцбанку" Ерік Найман прогнозував, що для створення "поганого" банку знадобитися як мінімум 20 мільярдів гривень.
Одночасно Нацбанк обіцяє прописати порядок надання державної допомоги таким банкам, на користь яких відчужуються активи і зобов'язання "хворих" фінансових установ.
Ну і звичайно, НБУ обіцяє ретельно відслідковувати ситуацію в економіці і, якщо буде потреба, вживати додаткових заходів для підтримки банківської системи та курсу національної валюти.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас