ФДМ має намір продавати енергокомпанії на конкурсах за загальними правилами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ має намір продавати енергокомпанії на конкурсах за загальними правилами

Фондовий ринок
210
Енергетичні компанії будуть продаватися на приватизаційних конкурсах за загальними правилами, регульованими Положенням про порядок проведення конкурсів із продажу акцій акціонерних товариств.
Відповідну поправку у свій спільний наказ від 31 серпня 2004 року вже схвалили на початку серпня Фонд державного майна, Державна комісія із цінних паперів і фондового ринку та Антимонопольний комітет.
У прес-службі ФДІ агентству "Інтерфакс-Україна" уточнили, що документ набуде чинності після його реєстрації в Мінюсті.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів наприкінці липня цього року доручив Національній акціонерній компанії "Енергетична компанія України" передати ФДМ для наступного продажу на конкурентних умовах усі наявні в держави контрольні пакети акцій (у розмірі 60%+1 акція) обласних енергопостачальних компаніях (обленерго), яких сьогодні налічується 12.
Фонд поки не може назвати можливі строки проведення конкурсів і компанії, які першими будуть запропоновані до продажу.
Останній раз конкурси із продажу контрольних пакетів акцій обленерго були оголошені в жовтні 2000 року. При цьому вони проходили за окремою процедурою, зокрема, до учасників конкурсу пред'являлися жорсткі кваліфікаційні вимоги. Пізніше тодішній голова ФДМ Олександр Бондар заявив про необхідність знизити вимоги до претендентів, щоб розширити число учасників і підвищити ціну продажу, зокрема, допустити до торгів українські і російські компанії.
Радником України з приватизації обленерго виступав банк CS First Boston. Разом з міжнародними фінансовими організаціями він заявляв, що до проведення конкурсів українська сторона повинна вирішити питання тарифів, відключень і реструктуризації боргу обленерго перед енергоринком, і частково ці вимоги були задоволені.
У результаті при великій кількості зацікавлених продажем, у ньому брало участь усього кілька компаній. Шість обленерго були продані за 865,72 млн грн при загальній стартовій ціні 603,53 млн грн. Американська AES Washington Holdings B.V. придбала 75%+1 акція "Київобленерго" і 75%+1 акція "Рівнеобленерго", а словацька Vychodoslovenske Energeticke Zavody S.P. - 75,56% акцій ВАТ "Житомиробленерго", 70% акцій ВАТ "Севастопольенерго", 65% акцій ВАТ "Херсонобленерго" і 51% акцій ВАТ "Кіровоградобленерго". Досить швидко обленерго, куплені словацькою компанією, перейшли у власність до російських інвесторів, які, імовірно, з самого початку фінансували цю покупку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас