Українські торговельні майданчики закрились у четвер різноспрямовано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські торговельні майданчики закрились у четвер різноспрямовано

Фондовий ринок
177
Ринок акцій України в четвер закрився різноспрямовано: індекс "Української біржі" знизився на 0,17% - до 1120,33 пункту, індекс фондової біржі "ПФТС" закрився в "зеленій зоні" - "плюс" 0,12%, до 443,67 пункту.
"Внутрішній тиск на ринок чинила девальвація гривні і фіксація прибутку по "Укрнафті", напередодні закриття реєстру перед зборами акціонерів, на яких буде розглянуто питання виплати дивідендів", - прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" ситуацію на фондовому ринку керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин.
У зв'язку із цим, торги в четвер відрізнялися досить високою волатильністю.
Ключовим фактором, що задавав позитивну динаміку на фондовому ринку в четвер, виступив зовнішній позитив.
"Заява ФРС про те, що ставка не буде переглянута, а також, що рецесія завершується і можливий розворот в економіці, додала оптимізму інвесторам", - відзначив агентству начальник відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
Однак загальне зростання більшості цінним паперів на українських фондових майданчиках у першій половині торгів було частково нівельоване у другій половині дня негативним відкриттям торгів у США, що пов'язано з публікацією макростатистики США по роздрібних продажах і допомозі у зв'язку з безробіттям, яке виявилося слабкішим від очікувань: падіння роздрібних продажів на 0,1% при очікуваному зростанні на 0,7% і несподіване збільшення заявок на одержання допомоги у зв'язку з безробіттям до 558,0 тис. (на 4,0 тис.).
"До публікації статистики по ринку праці і роздрібних продажах у США індекс "Української біржі" разом з основними європейськими індексами йшов вгору, однак, після того, як ці негативні дані вплинули на ринок, ф'ючерси на S&P500 стали різко розпродаватися, обумовивши спадну тенденцію руху європейських акцій. За ними пішли українські індекси", - сказав стратег інвесткомпанії Astrum Investment Management Костянтин Литвин.
Разом з тим, як відзначили аналітики "ТАСК", українські індекси підтримало значне зростання акцій "Мотор-Січі", що пов'язано з опублікуванням гарного фінансового результату діяльності підприємства і відповідно переоцінкою інвесторами перспектив зростання акцій підприємства.
В інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" прогнозують, що український ринок залишиться дуже волатильним. Він відзначив песимістичні настрої інвесторів відносно подальшого зростання, що, за його словами, приведе до продовження корекції на ринку.
У свою чергу, інвестиційний консультант інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергій Пилипенко підкреслив, що п'ятничні торги на українському фондовому ринку багато в чому будуть визначатися закриттям американських індексів у четвер.
"З одного боку, негативна статистика буде тиснути на ринок США. З іншого боку, може узяти гору оптимізм, заснований на очікуваннях відновлення світової економіки. На внутрішньому ринку вся увага інвесторів буде прикута до можливих зборів акціонерів "Укрнафти" і розподілу дивідендів", - сказав він.
Як повідомив трейдер інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінських, у суверенному секторі знизилися котирування по довгих паперах Україна'16 і Україна'17 у середньому на 0,5% кожна. У корпоративному сегменті незначні продажі припали на банківський сектор, зокрема, на Укрексімбанк'12, а котирування по інших банківських емітентах залишилися на колишніх рівнях. Крім того, інвестори виявили цікавість до бондів "Миронівського хлібопродукту" з погашенням в 2011 році (+2%) і "Азовсталі" з погашенням в 2011 році (+0,5%).
На "Українській біржі" у четвер подорожчали акції Сумського НВО ім.Фрунзе - на 6,43%, "Мотор-Січі" - на 5,19%, Укрсоцбанку - на 3,07%. Подешевшали акції "Укрнафти" - на 6,93%, концерну "Стирол" - на 3,23%.
На "Українській біржі" лідерами за обсягами торгів у четвер стали акції: "Укрнафти" - укладено 282 угоди на 6,7 млн грн, Єнакіївського металургійного комбінату - 72 угоди на 2,4 млн грн, Райффайзен Банку Аваль - укладено 79 угод на 2,0 млн грн.
На "Українській біржі" у четвер було укладено 759 угод на 18,4 млн грн.
На "ринку котирувань" ПФТС лідерами за обсягом торгів стали акції "Укрнафти" - укладено 27 угод на 1,5 млн грн, Укрсоцбанку - три угоди на 176,8 тис. грн, Ясиновського коксохімічного заводу - укладено дві угоди на 122,5 тис. грн.
Лідерами зростання стали акції "Мотор-Січі" - на 9,33%, Укрсоцбанку - на 3,82%, підросли акції "Азовсталі" - на 1,9%. Упали в ціні акції "Укрнафти" - на 10,63%, Маріупольського заводу тяжмаша - на 3,95%, Ясиновського коксохіму - на 3,85%.
На "ринку котирувань" ПФТС у цей день було укладено 52 угоди на 2,7 млн грн.
На "ринку заявок" ПФТС лідерами за обсягом торгів стали акції Укрсоцбанку - укладено шість угод на 969,0 тис. грн, "Західенерго" - чотири угоди на 958,4 тис. грн, "Центренерго" - 12 угод на 899,1 тис. грн. У лідерах зростання - акції "Мотор-Січі" (+10,81%) і Укрсоцбанку (5,88%), аутсайдерами дня стали акції "Укрнафти" (-6,83%).
На "ринку заявок" ПФТС у четвер укладено 70 угод на 7 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас