Які країни легко переживають кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які країни легко переживають кризу

2207
Не всі економіки однаково переживають кризу. Ми чимало знаємо про тих, кому зараз погано. А кому добре? Економіст Нуріель Рубіні склав список "щасливчиків"
Узагальнивши останні статистичні дані, економіст Нуріель Рубіні, що прославився як провісник кризи, склав список з 14 щасливців: Австралія, Бразилія, Єгипет, Індія, Індонезія, Канада, Катар, Китай, Ліван, Норвегія, Перу, Польща, Філіппіни, Франція. Легко помітити, що в списку є всі члени БРІК, крім Росії, хоча все це дуже різні економіки.
Саме ці економіки краще від інших переживають кризу і можуть першими почати рости, пише Рубіні у своєму стовпчику "Чи є світлі плями в картині глобальної рецесії" в американському журналі Forbes. Це країни різного рівня розвитку і з різних регіонів, але в них є спільні риси - насамперед менша фінансова нестабільність, досягнута завдяки порівняно жорсткій системі регулювання, слабко розвинений фінансовий ринок і проведення владою активної контрциклічної бюджетної політики.
Так само як Бразилія, Росія переживає колапс у сфері інвестицій і промисловості, різке скорочення експортних доходів. Але Бразилія на відміну від Росії в роки буму змогла диверсифікувати експорт, при цьому її фінансова система вважається добре регульованою, а внутрішнє споживання мало залежить від кредиту, що допомогло зберегти попит. Активне втілення в життя заходів держпідтримки вже починає давати плоди. МВФ прогнозує в 2009 р. зростання на 1,3%.
Так само як Норвегія або Катар, Росія одержувала значні доходи від продажу нафти і газу та змогла в останні роки нагромадити значні кошти в резервному фонді. Але в Норвегії і Катару питома вага резервів виявилася вищою, що дозволило уряду серйозно знизити процентну ставку, стимулювати промисловість, підтримати соціальну сферу та інфраструктуру. Аналітики очікують, що Норвегія першою серед розвинених економік почне відновлюватися: після спаду в 2009 р. у межах 2% зростання відновиться в 2010 р. Суверенний фонд Катару вже відновив закордонні інвестиції, а резерви Росії будуть витрачені в 2010 р. на фінансування бюджетного дефіциту.
Складніше порівнювати Росію з Китаєм або Індією. Ці країни змогли зберегти серйозний внутрішній попит, що згладило наслідки від падіння експорту. У Китаї агресивне бюджетне і податкове стимулювання запустило знову зростання у першій половині 2009 р. Ці стимули додали ризику надування бульбашок, надвиробництва і збільшення поганих боргів. Але внутрішній попит виявився сильнішим, ніж очікувалося. МВФ прогнозує 7,5%-ве зростання в 2009 р.
В Індії зростання знизиться з 8-9% до 6% в 2009 р. Позитивними факторами на тлі кризи стали великі внутрішні заощадження, у тому числі корпоративні, які зараз живлять інвестиції. Держвидатки, у тому числі передвиборні, зіграли ключову роль у підтримці попиту. Корекція нафтових цін пом'якшила торговельний дефіцит, і навіть IT-експорт майже не постраждав.
За оцінкою ООН, Росія поряд з Україною і Казахстаном склала трійку найбільш зачеплених кризою економік СНД. Тим часом Росія цілком відповідала першій умові, спільній для успішних у кризу країн: її фінансовий ринок не був серед найбільш утягнутих у глобальний фінансовий чад. Але антикризова політика російського уряду, мабуть, виявилася повільною і непослідовною. Ми можемо не соромитися валового обсягу заявленої державної допомоги, але чи досягла вона адресатів, дотепер не ясно. Податкового стимулювання бізнесу явно недостатньо - у тому числі тому, що фінансувати величезні видатки бюджету нема чим. Внутрішній попит занадто сильно залежав від експорту ресурсів і кредитування. Невизначеність ситуації з курсом рубля (девальвація на тлі заяв про протилежне) теж, імовірно, стала негативним фактором для російського споживача.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас