Аналітики: Поки рано говорити про те, що Європа виходить з рецесії раніше від Штатів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Поки рано говорити про те, що Європа виходить з рецесії раніше від Штатів

Казна та Політика
385
Сьогодні в Європі була оприлюднена неочікувано позитивна макроекономічна звітність. Так, і Франція, і Німеччина повідомили про зростання ВВП у квітні-червні на 0,3% у квартальному вирахуванні. У зоні обігу єдиної європейської валюти економіка за аналогічний період скоротилася на 0,1%. Аналітики були налаштовані не надто оптимістично, очікуючи, що темпи скорочення економіки складуть 0,5% у квартальному вирахуванні.
Чи можна говорити про те, що континентальна Європа прощається з рецесією раніше, ніж США, всупереч прогнозам цілої низки експертів? Чи можна стверджувати, що подібна динаміка економічного зростання дає підстави для оптимізму. Про це K2K поцікавився в провідних російських аналітиків?
Старший економіст "ВТБ-капітал" Олександра Євтифьєва вказує на те, що є ще один значимий показник, на який варто дивитися, крім динаміки ВВП, - це прибутки компаній. "Цікаво, що в другому кварталі компанії Сполучених Штатів оприлюднили фінансову звітність, дані якої в більшості випадків були кращими, ніж очікували аналітики. А в Європі спостерігалася змішана динаміка, то гірше, то краще", - відзначила вона.
Експерт указала на те, що у Франції і в Німеччині були досить сильні стимули споживання, у Німеччині, зокрема, було порівняно сильне стимулювання купівлі автомобілів. "Це могло бути тимчасове підвищення попиту", - припустила вона.
Аналітик УК "Капіталъ" Федір Наумов вважає, що поки неясно, за яким сценарієм події можуть розвиватися далі. Не виключено, що США і Європа можуть зіткнутися з новою хвилею кризи в наступному році, відзначає експерт. "Є дві точки зору. Одні вважають, що період спаду ділової активності вже закінчився і нас чекає відновлення, можливо, навіть досить динамічне. Інші згодні в тому, що період падіння завершився, але відновлення не очікується, і може бути нульове зростання і стагнація протягом тривалого часу", - відзначає аналітик.
За словами експерта, у питанні відновлення американська економіка все-таки виявляється трохи попереду, і можна говорити про те, що гостра фаза, скоріше всього, уже завершилася. Коментуючи різницю між скороченням економіки в Сполучених Штатах і в єврозоні, Федір Наумов відзначив, що "вона невелика, щоб робити якісь висновки". "ВВП це показник складний, і не можна по цій різниці стверджувати, що економіка Європи може відновитися легше", підкреслив він. Начальник аналітичного відділу Барс Фінанс Олена Василева-Корзюк указала на те, що при оцінці зміни ВВП у квартальному вирахуванні необхідно враховувати сильну сезонність, і некоректно робити висновки про те, чи Європа виходить із рецесії більш оперативно, ніж Штати. "Спад сповільнився, але він є", - підкреслила вона.
Старший економіст ING Bank в Амстердамі Мартін ван Вільєт вважає, що є досить великий шанс на те, що економічна активність у зоні обігу єдиної європейської валюти досягла "дна" і знову повернеться до позитивної динаміки в поточному кварталі, тому що багато інших економік підуть за Німеччиною і Францією та вийдуть із мінуса. "Однак ми побоюємося, що відновлення може бути порівняно повільним і тривалим", відзначив він. Відзначимо, що "тягарем" для економіки єврозони є Італія і Нідерланди. Італійська економіка в минулому кварталі скоротилася на 0,5%, а нідерландська на 0,9%, вказує Bloomberg.
Поліпшення економічної ситуації в Німеччині збіглося з передвиборною кампанією канцлера Ангели Меркель, вибори пройдуть 27 вересня. Християнсько-демократичний блок Меркель і її партнер по коаліції, Вільна Демократична партія, роздобули підтримку 51% виборців, за даними опитувань місцевих ЗМІ. Соціальним демократам дістався 21%. На думку старшого економіста Nomura у Лондоні Лорен Більке, Меркель одержить можливість використовувати більш раннє, ніж очікувалося, повернення до зростання на свою користь.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас