КУА поглядають на акції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КУА поглядають на акції

Фондовий ринок
598
Компанії з управління активами заперечують, що вони однаково бачать вектори розвитку ринку інвестиційних фондів.
Разом з тим абсолютно всі вони заявили, що найпривабливішим у найближчому майбутньому буде вкладення грошей в акції. Такі результати дало опитування, проведене "ЭИ" серед провідних українських КУА.
"Я не думаю, що всі учасники бачать однаковий розвиток ринку спільного інвестування. Є діаметрально різні погляди на його перспективу, і це саме надає йому свою ізюминку", - відзначив президент КУА "КІНТО" Сергій Оксанич.
"Не всі учасники бачать однаково ринок ІСІ. Згідно з офіційними заявами, приміром, "Трійка Діалог" і ТЕКТ заявили про відхід з ринку. У зв'язку із цим очікується переформатування часток учасників", - сказав начальник аналітичного відділу КУА "ТАСК Інвест" Андрій Шевчишин.
Директор з маркетингу Parex Asset Management Ukraine Костянтин Гришко також навів приклади, що деякі КУА закривають свій бізнес, деякі відкладають свій розвиток на кілька років. Інші ж, навпаки, продовжують адмініструвати свої фонди і створюють нові, при цьому коректуючи тактику, але не стратегію. "І це абсолютно нормальна ринкова ситуація. Набагато більше точок зіткнень у поглядах компаній на інфраструктурні питання розвитку ринку, його регулювання і нагляд", - підкреслив він.
Проте в найближчому майбутньому всі КУА роблять ставку на акції. "Короткостроково будуть цікаві фонди ліквідних акцій", - вважає директор з інвестицій КУА "АРТ-Капітал Менеджмент" Володимир Оваденко.
"Ми намагаємося активно проводити операції з акціями і заробляємо на волатильності. Проводимо такі операції тільки з фундаментально сильними паперами, які в довгостроковій перспективі завжди ростуть у ціні. Таким чином, якщо ти в довгій позиції, а ринок пішов проти тебе, - у тебе однаково буде можливість закрити позицію вище, тільки трохи пізніше", - відзначив генеральний директор КУА Concorde Asset Management Григорій Пелех.
"Оцінюючи перспективи українського фондового ринку на найближчі півроку, ми вважаємо, що основна активність гравців буде зберігатися винятково в секторі ліквідних акцій. Підстав очікувати істотного зростання ринку до кінця року поки нема, але й поточний боковий тренд надає деякі моменти, сприятливі для інвестування. Тому, у міру формування відповідних умов, частка високоліквідних акцій у структурі інвестиційних портфелів фондів буде збільшуватися", - розповів директор КУА "ПІО Глобал Україна" Григорій Овчаренко.
Він додав, що цього року на ринку публічних ІСІ вже не з'являться нові гравці, здатні змінити поточне розміщення сил. Сама компанія в найближчому майбутньому не планує розширення лінійки із семи фондів сімейства "Преміум", оскільки вони вже охоплюють усю шкалу прибутковість/ризик. Зате компанія готова взяти фонди інших КУА в управління на аутсорсинг.
"Наша інвестиційна стратегія не змінюється. Ми не збираємося рухатися проти ринку і, дотримуючись диверсифікованості, будемо орієнтуватися на ліквідні акції в наших публічних фондах. У період глибоких спадів будемо націлені на інструменти грошового ринку та одержання доходу від спекулятивних коротких операцій", - відзначив пан Шевчишин.
КУА "КІНТО", навпаки, зосередиться на довгих вкладеннях. "Ми маємо намір просувати перший в Україні відкритий фонд акцій "Кінто-Еквіті". У короткостроковій перспективі робити будь-які прогнози некоректно, але в межах трьох-п'яти років потенціал прибутковості фонду дозволить удвічі-утричі перевищити ставку за банківськими депозитами", - відзначив Оксанич.
З ним згодний керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін. "Ми інвестуємо, виходячи з фундаментальних оцінок компаній, - якісного бізнесу в Україні досить. Через рік-два ці компанії будуть коштувати набагато дорожче, ніж зараз. Наприклад, у перспективі двох-трьох років вартість акцій ліквідних компаній може вирости в рази. Але прибутковість конкретних фондів буде варіюватися залежно від політики керуючих і ризиковості стратегії фонду", - відзначив він.
У той же час Золотухін допускає, що до кінця року ситуація може змінюватися досить різко - особливо напередодні президентських виборів.
З ними не зовсім згодний інвестиційний керуючий КУА "Бонум Груп" Аудрюс Міцюкявічюс. Він відзначив, що в більшості КУА портфелі зараз забиті неліквідами, і найближчим часом нарощувати портфель за рахунок нових акцій навряд чи хтось стане.
"Звичайно, ці акції можна продавати за безцінь. Але й блакитні фішки зараз перегріті, тому купувати їх не найкращий час. Більшість гравців зараз буде чекати зростання, яке витягне папери другого і третього ешелонів на торги, поверне їм їх реальну вартість, і тоді вже можна буде закуповувати ліквідні папери. Ми йдемо в загальному фарватері. Також можемо точно сказати, що не плануємо займатися облігаціями, як украй ризиковим на сьогоднішній день інструментом", - підкреслив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас