Банкірам узаконили винагороди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірам узаконили винагороди

Казна та Політика
2074
Британське управління з нагляду за роботою фінансового ринку (FSA) учора випустило нові правила, що регулюють систему виплати винагороди у фінансовій галузі. Після того як попередня редакція викликала побоювання учасників ринку, що занадто строгі обмеження на бонуси приведуть до втечі банкірів з Лондона, FSA пом'якшило "бонусний кодекс".
Учора у Великобританії були опубліковані правила, що регламентують систему винагород у фінансових компаніях країни. У березні FSA представило попередній варіант "бонусного кодексу". Одним із ключових положень стала пропозиція FSA банкірам на час відкласти виплату двох третин загального обсягу бонусів і відмовитися від виплати відстрочених бонусів у всіх підрозділах компанії, навіть прибуткових, якщо вся компанія покаже збиток у майбутньому - на момент виплати таких бонусів. FSA пропонувало застосувати ці правила не тільки до британських банків, але й до британських юридичних осіб, що працюють у складі міжнародних фінансових корпорацій, з капіталом не менше 20 млрд фунтів стерлінгів.
Загальна чисельність компаній, до яких застосовувалися б ці правила, повинна була скласти 48.
Як говориться у вчорашній заяві FSA, ці пропозиції викликали негативну реакцію учасників ринку, які заявили, що надто різке обмеження бонусної політики приведе до масової втечі топ-менеджерів з Лондона. Події останнього часу показують, що такі побоювання не були безпідставними. Ще в лютому цього року, коли у Великобританії почалася підготовка до розробки "бонусного кодексу" FSA, рекрутинговий онлайн-ресурс eFinancialCareers провів опитування серед 888 британських банкірів. 49% опитаних заявили, що вони підуть зі своїх банків, якщо там будуть введені обмеження на оплату праці, а серед банкірів з досвідом роботи від шести до десяти років таких виявилося 71%. "Якщо Великобританія в односторонньому порядку жорстко обмежить розміри бонусів, країна може зіткнутися з масовою втечею високопоставлених талановитих фінансистів", - прокоментував тоді результати опитування голова efinancialcareers Джон Бенсон.
Уже в середині липня стало відомо, що за останній час із Royal Bank of Scotland (RBS) пішли більше 700 менеджерів вищої і середньої ланки. Як повідомила Sunday Times з посиланням на джерела в RBS, конкуренти переманюють співробітників з банку, у якому після його часткової націоналізації (держчастка - 70%) була різко посилена бонусна політика. У лютому міністр фінансів Великобританії Алістер Дарлінг зажадав від банку виплачувати "мінімальну суму - тільки щоб виконати зобов'язання за конкретними трудовими договорами, але не більше того". Якщо торік в RBS на бонуси було виділено 2,5 млрд фунтів, то цього року, за підрахунками британського мінфіну, бонусний пул не повинен перевищувати 340 млн фунтів.
Нова редакція "бонусного кодексу", випущена вчора FSA, урахувала побоювання учасників ринку. FSA заявило, що банкам у рекомендаційному, а не обов'язковому порядку слід відстрочити виплату частини бонусів, причому не двох третин, а "істотної частини", яка буде визначатися в самому банку і за узгодженням з FSA у кожному конкретному випадку. При цьому виплата відстрочених платежів не буде прив'язана до прибутковості компанії в майбутньому. Крім того, FSA не стало говорити про якесь конкретне обмеження розмірів бонусів, хоча раніше на ринку існували побоювання, що такі обмеження можуть бути введені. Втім, FSA залишило в силі вимоги про відмову від виписування тривалих - на термін більше одного року - бонусів, заявивши, що це рішення повинно прийматися за результатами кожного року. При цьому FSA скоротило з 48 до 26 список компаній, на які поширюється дія правил, виключивши зі списку компанії, у яких немає самостійної юридичної особи у Великобританії. Таким чином, зі списку випав, наприклад, Deutsche Bank, чиї лондонські операції здійснюються дочірнім підрозділом, який не є британською юридичною особою.
Голова Британської банківської асоціації Анджела Найт вітала нові правила. "Для повного успіху цих правил наші європейські партнери і країни G20 повинні зробити те ж, що зробила Великобританія", - додала вона. Фондовий ринок також оцінив нові правила FSA про виплату бонусів: котирування більшості найбільших британських банків (Lloyds, Barclays, RBS) учора піднялися на 3-6%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас