УАІБ готує позов про скасування постанови НБУ з метою захистити власників облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УАІБ готує позов про скасування постанови НБУ з метою захистити власників облігацій

Казна та Політика
311
Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) має намір звернутися до суду з позовом про анулювання постанови Національного банку України (НБУ), яка дозволяє банкам не повертати гроші за своїми облігаціями, повідомив генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко на прес-конференції, присвяченій ринку корпоративних облігацій у Києві в середу.
"Постанова НБУ № 421 від 22 липня 2009 року дозволяє банкам не повертати гроші за своїми облігаціями, застосовуючи різноманітні схеми, які дозволяють ухилятися від виконання своїх зобов'язань", - сказав він.
Більше того, УАІБ у даному контексті також буде звертатися в Генеральну прокуратуру, щоб вона звернула увагу на те, що НБУ діє з порушенням Конституції і низки законів.
Рибальченко підкреслив, що, у цей час на ринку облігацій можна спостерігати тенденцію того, що, "прикриваючись" фінансовою кризою, багато емітентів штучно не виконують свої зобов'язання.
"НБУ - перший з державних органів, який, по суті, дав "зелене світло" на невиконання таких зобов'язань" - заявив він.
Як відзначив Рибальченко, існуючий механізм захисту власників облігацій не забезпечує дотримання їх прав та інтересів, а законодавча база не дозволяє здійснити належний контроль із боку Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку.
"Усе це створює сприятливий ґрунт для можливих шахрайських дій емітентів облігацій", - підкреслив гендиректор УАІБ.
Зараз, за словами Рибальченка, основними махінаціями є вивід емітентом облігацій майна та фіктивне банкрутство.
"Як приклад можна навести ситуацію з "Караваном". Зараз, фактично, на цьому емітенті залишився тільки стіл і стілець директора: усі активи і грошові потоки переведені на іншу юридичну особу, що, на наш погляд, не можна трактувати інакше як шахрайські дії, оскільки немає об'єктивних фактів для зміни юридичної особи, крім як дії, спрямовані на невиконання власних зобов'язань", - відзначив генеральний директор УАІБ.
"Ми будемо звертатися в Генпрокуратуру для проведення відповідних перевірок на наявність таких фактів і встановлення відповідальності (емітента)", - підтвердив член ради УАІБ Ігор Когут, що був присутній на прес-конференції.
У випадку якщо відповідальність емітента буде встановлена, це втримає від подібних дій інших емітентів, вважає він.
Крім того, Когут повідомив, що проблему ефективного контролю на ринку корпоративних облігацій відпрацьовує робоча група, до складу якої входить ДКЦПФР, Асоціація фондових торговців (АФТ) і УАІБ, що дозволяє об'єднувати операторів і інвесторів фондового ринку.
"Ми хочемо ввести поняття "збори облігаціонерів", розробити порядок здійснення дій при оферті, щоб виключити можливість емітента різними технічними методами уникати виконання своїх зобов'язань", - уточнив він.
Ми маємо намір добитися того, щоб вимоги власників облігацій задовольнялися не в останню чергу", - підкреслив Когут.
За даними УАІБ, на початок серпня цього року 26 вітчизняних емітентів допустили дефолт (технічний дефолт). Облігації цих емітентів входять у портфелях більше 200 інвестиційних і недержавних пенсійних фондів, що суттєво впливає на їхню ліквідність, ускладнюючи виконання ними вимог, передбачених законодавством.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас