Експерт: Введення максимальної маржі на рівні 2% між готівковим курсом купівлі і продажу валюти може спричинити знецінювання гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Введення максимальної маржі на рівні 2% між готівковим курсом купівлі і продажу валюти може спричинити знецінювання гривні

Валюта
1555
Введенням даної маржі НБУ намагається зменшити вплив валютних спекулятивних операцій на ринок, - відзначає радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко. Зі спекулянтами, звичайно, треба боротися. Але на скільки такий крок буде ефективний у нинішній ситуації, сказати дуже складно.
У цей момент, існує підвищений попит на готівкову валюту. Частково цей попит регулюється за рахунок переведення безготівкової валюти в готівкову. Якщо встановити обмеження по маржі, це може привести до ускладнення процесу перетікання безготівкової валюти в готівкову. Як результат - створиться дефіцит готівкової валюти. А цього вже допускати не можна, тому що дефіцит готівкової валюти може різко знецінити гривню.
Якщо говорити про розмір пропонованої маржі, то цифра 2% - прийнятна для "мирного часу", тобто для ситуації в якій валютний ринок функціонує стабільно. Сьогодні, на жаль, ми продовжуємо спостерігати за тим, як ринок штормить і лихоманить. Саме із цієї причини маржа 2% може виявитися мало ефективною. На мій погляд, доцільно було б установити маржу на рівні 5%, як це було в попередні періоди.
Що стосується наслідків такого кроку, то наявність фіксованої маржі може привести до дефіциту готівкових доларів. Продавці будуть намагатися або продати валюту на чорному ринку, або притримати її до кращих часів.
У кожному разі введення даної маржі валютний ринок буде переживати складно. Ми пам'ятаємо, як на початку кризи вже була спроба врегулювати курс долара за рахунок установленої маржі. На жаль, ця спроба не увінчалася успіхом, і довелося від валютного коридору відмовитися", - резюмує експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас