Наказано витиснути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наказано витиснути

Казна та Політика
12688
Як стало відомо Комерсантові-Україна, у серпні Міністерство фінансів запланувало зібрати в загальний фонд бюджету 21,712 млрд грн, що на 1,4% більше, ніж доходи докризового серпня минулого року. При цьому з початку року загальний фонд бюджету недоодержав уже понад 15%. Виконати бюджет уряд має намір за рахунок збільшення планів щодо податку на прибуток на 750 млн грн у порівнянні із планами серпня 2008 року і зростання надходжень ПДВ від Держмитниці до рекордних 7,343 млрд грн. У фіскальних органах вважають, що зібрати заплановане їм допоможе пожвавлення економіки. Але експерти не настільки оптимістичні.
У розпорядженні Комерсанта виявився помісячний план доходів загального фонду держбюджету, згідно з яким у серпні Держмитниці і Державній податковій адміністрації (ДПАУ) необхідно зібрати податків на 20,87 млрд грн. З урахуванням неподаткових платежів і трансфертів у бюджет повинно надійти 21,712 млрд грн. У докризовий серпень 2008 року бюджетний план був майже ідентичним - 21,743 млрд грн, але навіть тоді він не був виконаний на 336 млн грн. Таким чином, у поточному місяці уряд хоче зібрати на 1,4% більше, ніж рік тому, тоді як за січень-липень падіння доходів склало 15,2%.
Найбільші надходження очікуються по податку на прибуток - 8,748 млрд грн, крайній термін сплати якого за II квартал настає саме в серпні. Очікування уряду в минулому серпні були скромнішими - 7,997 млрд грн. Втім, тоді ДПАУ вдалося зібрати на 1,558 млрд грн більше. За словами джерела в ДПАУ, про ризики збору прибутку поки рано говорити, тому що тільки до 20 серпня платники подадуть декларації. "Ми в п'ятницю-суботу зібрали заступників голів податкових адміністрацій, відповідальних за адміністрування та аудит, і розповіли їм, що вже трохи піднімається металургія, економіка, тому повинні, відповідно, вирости і податкові платежі", - розповів співрозмовник.
Рекордний план з початку року Мінфін поставив і щодо збору ПДВ - 8,367 млрд грн. Держмитниця повинна зібрати більшу частину суми - 7,343 млрд грн, тоді як ДПАУ - усього 4,102 млрд грн. З них 3,077 млрд грн у серпні повинно бути відшкодовано підприємствам. В останні місяці податківці не збирають ПДВ у повному обсязі, а тому на серпень їм поставлений найменший план за всі літні місяці. Скорочений план і щодо повернення податку - у червні-липні середній обсяг відшкодування перевищував 3,390 млрд грн. Для Держмитниці, яка зафіксувала зростання імпорту, поставлений найвищий план щодо ПДВ із початку року - 7,343 млрд грн. Очікуване збільшені для ДПАУ плани з акцизного збору - до 1,354 млрд грн - у зв'язку зі збільшенням акцизу на тютюн, пиво, спирт і газовані вина. Акциз при імпорті складе 67,1 млн грн, рентні платежі - 513,6 млн грн. У Мінфіні плани не коментували.
Експерти не розділяють оптимізму уряду і, посилаючись на прогнозні оцінки IFC, говорять, що надходження від податку на прибуток знизяться на 32%, а акцизні платежі виростуть не більше ніж на 23%. Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован вважає план прибутку нездійсненним, тому що, за даними Держкомстату, фінансові результати підприємств за п'ять місяців упали, а більшість галузей збиткова. "У жодній галузі не зроблено нічого істотного для відновлення економіки. Будівельна галузь як стояла, так і буде стояти, незважаючи на викуп квартир Кабміном. З аграріями те ж саме - не отримано ні копійки дотацій", - обурений президент Союзу податкових консультантів України Леонід Рубаненко. "А якщо і буде недобір 1,5-2 млрд грн, то Держказначейство піднесе цю інформацію по-своєму, об'єднавши надходження в загальний і спецфонди, щоб показати виконання планів. Або ДПАУ перекриє недовиконання невідшкодуванням ПДВ", - говорить Молдован. Є й інший варіант - відшкодовувати ПДВ тільки тим підприємствам, які пообіцяють заплатити інші податки, говорять експерти.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас