Депозитна дискримінація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитна дискримінація

Кредит&Депозит
2536
Національний банк України продовжив мораторій на виплату депозитів вкладникам банку "Київ" до 9 лютого 2010 року. Ця інформація з'явилася тільки вчора, хоча на сайті НБУ розмістили офіційне повідомлення з дописаною інформацією про банк "Київ" від 7 серпня 2009 року. Залишається здогадуватися: або на веб-сторінці в інформативному повідомленні була допущена помилка, або рішення правління НБУ приймаються заднім числом...
Нагадаємо, що банк "Київ" увійшов у трійку рекапіталізованих урядом комерційних банків. І головним аргументом його порятунку була видача депозитів вкладникам.
Уряд рятує банківську систему держави, витягаючи банкірів із дна за державні кошти. Але іншого виходу немає - держава повинна захищати своїх громадян, а, відповідно, і вкладників банків, які не в змозі були повертати депозити. Однак, банки рекапіталізуються, а депозити не повертаються.
Єдиним прикладом позитива від "рятувальної операції" комерційних банків є приклад "Родовід Банку", який почав повернення депозитів. Видача вкладів офіційно почалася 3 серпня. Однак, незважаючи на заяви прем'єр-міністра про доступність повернення і вкладів, і відсотків за ними абсолютно для всіх вкладників, протягом перших трьох днів гроші видавалися тільки клієнтам зі скрутною ситуацією і пенсіонерам у віці понад 70 років. Інші вкладники повинні були зареєструватися в системі електронної черги, і вже з 6 серпня 2009 року забрати свій депозит.
Протягом перших двох днів "Родовід Банк" повернув близько 1,5% вкладів, повідомив журналістам тимчасовий адміністратор банку Сергій Щербина. З них третина вкладники знову поклали на депозит, відзначає він.
Чому ж приклад "Родовід Банку" залишається єдиним? Він почав виконувати свої зобов'язання, а як щодо інших банків-боржників? Обурені вкладники не розуміють, чим вони гірші. Чому "Родовід Банк" повертає депозити, а їхні банки - не в змозі?
"Уже протягом двох тижнів банк "Київ" відповідає, що вклади не видаються. Більше того, не видаються навіть відсотки за вкладами. На запитання "Коли ж нам повернуть наші гроші?", у банку радять звернутися до тимчасового адміністратора пана Віктора Мироненка", - говорить "Дню" вкладник банку "Київ" Марк Олевенський, натякаючи на брутальність і несправедливість із боку адміністрації стосовно вкладників банку. "Тимошенко говорила, що видаються депозити вкладникам трьох рекапіталізованих банків. Це була відверта неправда. Сьогодні я довідався, що Нацбанк продовжив мораторій на виплату вкладів і в банку "Київ", - обурюється через непогодженість дій уряду та НБУ Олевенський. Йому, як і іншим вкладникам, незрозумілим залишається той факт, що гроші комерційним банкам на видачу вкладів з держбюджету видали, а до адресата вони так і не дійшли.
Діям рекапіталізованих комерційних банків Марк Олевенський, як професійний економіст, виправдання все-таки знаходить. Мовляв, банк розуміє, що якщо він почне видавати кошти на вимогу вкладників, які в паніці вимагають повернення і вкладів, і відсотків за ними, то ті декілька рекапіталізованих мільярдів гривень як прийшли, так і підуть. До того ж валютний курс також не на боці "урятованих банків". "Коли гроші клали на депозит, то євро було за ціною приблизно 10 гривень, а зараз досягає позначки майже 11 гривень. Купувати євро для повернення депозитних вкладів за такою ціною - робити собі збитки", - запевняє Олевенський.
Однак виправдання ні діям уряду, ні діям Нацбанку вкладники не знаходять. Головні питання, на які їм поки не дають відповіді - це чим керується правління НБУ, продовжуючи мораторій на видачу депозитів у рекапіталізованому банку "Київ" аж до 9 лютого 2010 року, і для чого тоді уряд ухвалював рішення щодо рекапіталізації цього банку?
Нагадаємо, що найбільш проблемними урядом були визнані п'ять комерційних банків: Укргазбанк, "Родовід Банк", банк "Київ", "Надра" і Укрпромбанк. Перша трійка вже рекапіталізована, а інші два банки будуть рятувати "націоналізацією", про що минулого тижня заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. З Укрпромбанком Тимошенко збирається залагодити ситуацію за місяць. "Зараз, після того, як ми прийняли на позачерговій сесії ініційований мною закон про підтримку банків у цей складний момент, ми побачили шлях. "Надра" і "Укрпромбанк" протягом місяця також - націоналізувати, вибачте за таке неприємне слово, тобто зробити державними і почати повертати людям їх власність - їхні гроші", - пообіцяла Тимошенко.
Позитивних зрушень вкладники двох із трьох рекапіталізованих банків не відчули. Чи не повториться, власне, та ж історія з "націоналізованими" банками?
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас