Економісти покращують прогнози, очікуючи зростання ВВП США у 3-му кварталі на 2,4% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти покращують прогнози, очікуючи зростання ВВП США у 3-му кварталі на 2,4%

Казна та Політика
309
Провідні американські економісти усе впевненіше пророкують початок пожвавлення американської економіки, при цьому більшість із них, свідчить серпневе опитування The Wall Street Journal, вважають, що рецесія вже завершилася або завершиться в серпні.
Середній прогноз зростання ВВП в 3-му кварталі виріс до 2,4% на тлі ознак відновлення виробництва в США. У липні консенсус-прогноз для поточного кварталу становив 0,9%, червні і травні - усього 0,6%. На думку економістів, у поточному кварталі на економіці позитивно позначиться необхідність поповнення запасів, а також дія програми субсидування купівлі нових автомашин cash for clunkers ("готівка за автохлам").
За прогнозом 47 опитаних експертів, в останньому кварталі американська економіка виросте трохи менше - на 2,1%. У попередні місяці експерти під час опитувань називали більш скромні цифри: 2% у липні, 1,9% - червні, 1,8% - травні.
З 47 опитаних аналітиків 27 сказали, що рецесія в США вже завершилася, 11 очікують її завершення в поточному місяці або у вересні. Імовірність другої хвилі спаду в 2010 році становить, на їхню думку, близько 20%.
Трохи більше оптимізму з'явилося в економістів і відносно ринку праці, після того як у липні статистика зафіксувала зниження безробіття в США.
Хоча аналітики як і раніше очікують зростання безробіття до грудня до 9,9% (у липні очікувалося 10%), прогнози скорочення числа робочих місць у найближчі місяці скоректовані убік поліпшення.
Інфляція, як очікується, при цьому буде перебувати нижче рівня 2% і цього року, і в майбутньому, не створюючи особливих проблем для Федерального резерву. У зв'язку з цим підвищення процентних ставок точно не варто чекати в 2009 році. Лише до грудня 2010 року, на думку економістів, вартість кредитів ЦБ може піднятися до 1% з нинішніх 0-0,25%.
Середні прогнози цін на нафту також підвищилися на тлі очікувань зростання попиту: протягом 2010 року середня ціна нафти буде перевищувати, згідно з консенсусом, $70 за барель, у грудні майбутнього року вона буде вище $73.
В 2010 році ВВП США збільшиться, на думку економістів, на 2,8% після скорочення цього року на 0,8%. Американський ВВП знизився в минулому кварталі на 1% у річному вирахуванні після обвалу на 6,1% у першому кварталі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас