Мігранти втримались за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мігранти втримались за кордоном

Валюта
1101
Світова економічна криза майже не вплинула на ринок трудової міграції. Як стало відомо Комерсант-Україна, офіційно працевлаштованих українців за кордоном в I півріччі стало менше на 5,7%, а іноземців в Україні - на 17,7%.
Ідентичними темпами скорочувалися й обсяги грошових переказів - в Україну і з країни. На думку експертів, ці цифри нівелюють ризики масового повернення українських трудових мігрантів, кількість яких за кордоном може навіть зрости. У Державній службі зайнятості вчора повідомили, що в I півріччі за кордоном офіційно були працевлаштовані 38,2 тис. українців, що на 5,7% менше, ніж у січні-червні минулого року (40,5 тис.).
Зменшилася в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і кількість іноземців, що почали офіційно працювати в Україні, - з 19,8 тис. до 16,3 тис., або на 17,7%. У Держслужбі зайнятості не вважають, що ці дані говорять про значне падіння ринку, пояснивши скорочення припливу іноземців жорсткістю правил їх прийому на роботу. "За кордоном і в Україні просто немає роботи. Інших об'єктивних причин скорочення нема", - вважає директор департаменту у справах біженців Держкомітету з питань національностей і релігій Михайло Єрух. У Міністерстві праці та соціальної політики відмовилися надати будь-які дані про трудову міграцію.
Незначно вплинула світова криза і на ринок грошових переказів трудових мігрантів. Учора Національний банк повідомив про скорочення в I півріччі обсягу грошових переказів в Україну на 6% - до $1,008 млрд. При цьому зниження потоку валюти з України виявилося більш значним - на 19% - до $123 млн. За словами аналітика Бюро економічних і соціальних досліджень Олени Осінкіної, Держслужба зайнятості враховує тільки дані рекрутингових агентств, тоді як офіційне працевлаштування можливе й самостійно. "Але деякі тенденції скорочення враховані, адже у зв'язку із кризою європейські країни підсилили захист від потоку трудової міграції. Чехія видавала мігрантам компенсації і квитки додому. Ми також виставили вимоги до іноземної робочої сили", - говорить Осінкіна.
Ще за підсумками I кварталу падіння обсягу грошових переказів оцінювалося на рівні 20% (див. Ъ від 4 червня), тому таке незначне скорочення грошових переказів за підсумками двох кварталів експерти пов'язують із активною трудовою діяльністю нелегальних мігрантів. "Не секрет, що і в 2007-му, і в 2008 році пропорція офіційно працевлаштованих мігрантів і нелегальних була на користь останніх, і криза на них не вплинула", - відзначає директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.
Шестипроцентне скорочення переказів могло бути викликане девальвацією валют країн, у яких працюють українці, і скороченням рівня їх доходів, відзначають експерти. Не виправдалися і прогнози масового повернення українців через кордон. Навпаки, улітку, за словами пані Осінкіної, відновився потік трудових мігрантів із Західної України, що дозволяє прогнозувати збільшення обсягів переказів в II півріччі. "Не всі користуються послугами переказів, можна самостійно привезти зароблені гроші або відкрити рахунок в іноземному банку", - додає директор центру "Case-Україна" Дмитро Боярчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас