Зерно осяде в регіонах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно осяде в регіонах

Аграрний ринок
414
На місцях же відзначають, що закупівлю утрудняє відсутність ентузіазму з боку аграріїв продавати зерно за запропонованими областю цінами.
На кінець липня в регіональні запаси, за даними Мінагрополітики, було закуплено тільки 140 тис. т зерна при плані більше 1,5 млн. т. До того ж не все поставлене селянами зерно було оплачено. "Як і в минулі роки, іде імітація заготівлі", - заявив міністр аграрної політики, назвавши роботу регіональних органів влади з формування запасів зерна "недостатньою". За його словами, найбільші побоювання через невеликі обсяги закупленого зерна викликають Донецька, Миколаївська, Закарпатська області та АР Крим.
Нагадаємо, що незнижуваний тримісячний запас зернових у регіонах (в обсязі, доведеному до адміністрацій міністерством) формується зусиллями і за гроші місцевих бюджетів. Тетяна Хижнякова, фахівець управління АПК Рівненської ОДА, відзначає, що в західних регіонах тільки недавно почалася заготівля, тому обсяги закупленого в резерв зерна ще не можуть бути великими. "У західних областях збирання починається пізніше, і ще два тижні потрібно на просушку зерна, - говорить вона. - Проте три підприємства, які в регіоні визначені агентами із закупівлі, уже почали операції". Чиновники відзначають, що в цей час, при рівні цін, що склався на ринку, в аграріїв немає зацікавленості в продажі зерна, і це гальмує наповнення резерву. "Ми розраховуємо, що надалі буде більш активний продаж", - відзначають в обладміністрації.
Заступник начальника відділу функціонування аграрного ринку, харчової і переробної промисловості управління з агропромислового розвитку Полтавської ОДА Ірина Бережна повідомила, що область на 4 серпня заготовила 41,8% від плану закупівель у регіональний запас. "План з розрахунку тримісячного споживання - 60 тис. т. Закуплено 25,1 тис. т", - відзначає чиновник.
Недостатній обсяг коштів в обласних бюджетах змушує чиновників шукати альтернативні шляхи забезпечення запасів продзерна в місцевому резерві. Регіони найчастіше враховують як резерв запаси, формовані приватними підприємствами на території області. Торік серед інших розглядалася схема здешевити кредити на закупівлю зерна, взявши з операторів ринку зобов'язання використовувати його на території області. При цьому загальні витрати на формування обласного резерву можуть досягати 100 млн. грн.
Відзначимо, що нинішні темпи не є занадто сповільненими, хоч і відстають у деяких регіонах від торішніх показників. Рік тому перша область, що сформувала в повному обсязі регіональний запас, - Луганська - упоралася із цією роботою лише на початку вересня, а інші області займалися формування запасу аж до середини осені. Експерти також відзначають, що цього року не повинно виникнути труднощів із закупівлею, враховуючи досить велику кількість продзерна у валі і доступні ціни на нього. За словами міністра агрополітики, виходячи з даних попереднього аналізу зерна, що надійшло на сертифіковані склади, збір зерна продовольчої групи можна чекати на 10% більший, ніж у минулому маркетинговому році.
В 2009 р. загальна площа до збирання складе близько 27 млн. га, при цьому під ранніми зерновими - 12,9 млн. га, у тому числі 6,8 млн. га пшениці, 4,9 млн. га ячменя, 0,5 млн. га жита. Цього року регіони повинні закупити у власні резерви 1,531 млн. т продовольчого зерна. Україна, за прогнозами експертів, цього року збере 42-43 млн. т зерна проти торішніх 53,3 млн. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас