НБУ пояснює зростання золотовалютних резервів на 8,4% до $29,6 млрд. у липні одержанням третього траншу кредиту stand by від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснює зростання золотовалютних резервів на 8,4% до $29,6 млрд. у липні одержанням третього траншу кредиту stand by від МВФ

Банківські метали
269
Національний банк пояснює зростання золотовалютних резервів на 8,4% до 29,635 млрд. доларів у липні надходженням третього траншу кредиту stand by від Міжнародного валютного фонду.
Про це Українським Новинам повідомив керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький.
"Звичайно, збільшення резервів пов'язано з тим, що ми одержали транш від Міжнародного валютного фонду. Куди б він не пішов, у бюджет або на підтримку платіжного балансу, він зміцнює нашу валютну резервну позицію. Резервна позиція в нас досить переконлива, незважаючи на складну ситуацію, коли в нас резерви зростають не за рахунок власних джерел, а за рахунок позикових", - повідомив він.
Станом на 4 серпня, за даними банкіра, золотовалютні резерви становили 29,276 млрд. доларів, не враховуючи останні зовнішні платежі держави.
Разом з тим Литвицький вважає, що Україна одержить і четвертий транш кредиту stand by від МВФ.
За його даними, з початку року НБУ витратив на міжбанку у вигляді інтервенцій і валютних аукціонів близько 7,6 млрд. доларів, у тому числі 6,2 млрд. доларів на інтервенції й 1,3 млрд. доларів на валютні аукціони.
"Ми з цих 29 млрд. доларів маємо 2/3 непозикових валютних резервів. Тому не має потреби звертатися до позикової частини. Необхідно займатися самоконтролем. Потрібно стежити, куди піде частина коштів із третього траншу, яка буде спрямована в бюджет", - додав він.
Литвицький також наголосив, що Нацбанку вдається згладжувати різкі коливання на міжбанку й таким чином стримувати девальвацію гривні.
"Ми втримали девальвацію в останні дні. Середньозважений курс на 5 серпня на ринку був 7,79 UAH/USD без участі НБУ. А 4 числа 7,8 UAH/USD. Незважаючи на складну економічну ситуацію, ми не допустили надлишкову девальвацію. У нас є можливості, також і резервні, щоб не допустити небезпечної турбулентності валютного ринку", - повідомив він.
Керівник групи радників НБУ також зазначив, що нині історично максимально скоротився імпорт в Україну.
Як повідомляло агентство, у липні золотовалютні резерви Національного банку за оперативним даними збільшилися на 8,4%, або на 2 291,96 млн. доларів, і становили на 31 липня 29 635,1 млн. доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас