Держфінпослуг України узгодить внесення змін у закон про фінансові послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг України узгодить внесення змін у закон про фінансові послуги

588
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) України вирішила погодити розроблений нею проект закону "Про внесення змін у закон "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" у частині заборони діяльності в сфері фінпослуг, які не визначені законом.
Текст відповідного розпорядження Держфінпослуг розміщений на її веб-сайті.
Згідно з текстом законопроекту, якщо раніше фінансова установа мала право здійснювати діяльність тільки в сфері фінпослуг, то відтепер комісія пропонує розширити її повноваження (здійснення операцій), якщо таке передбачається законом.
Крім того, пропонується розширити перелік фінпослуг і додати в нього послуги з управління майном для фінансування об'єктів будівництва або здійснення операцій з нерухомістю, а також операцій з купівлі іпотечних активів і/або одержання права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами, здійснюваними з метою випуску іпотечних паперів.
Згідно із законопроектом, передбачені законодавчо фінпослуги повинні бути включені в перелік фінансових послуг.
Крім іншого, передбачається розширити повноважень уповноваженого органу в сфері регулювання фінпослуг у частині віднесення операцій до того чи іншого виду фінансових послуг.
Уповноважений орган визначає у встановленому порядку операції або сукупність таких як фінансову послугу, діяльність якої дозволяється тільки за умови включення її в перелік фінансових послуг, передбачений законом, а також надає висновки про віднесення того або іншого виду фінпослуг до такого переліку.
Як відзначає Держфінпослуг, зазначений проект закону розроблений на виконання Плану антикризових заходів у сфері діяльності небанківських фінустанов, які перебувають під наглядом комісії.
Комісія відзначає зафіксовані випадки надання послуг, які, по суті, є фінансовими, але не включені в перелік фінансових послуг. На її думку, відсутність регулювання такої діяльності приводить до ослаблення захисту споживачів фінпослуг, внаслідок чого для громадян зростає ризик залучення до шахрайських схем.
Згідно з текстом законопроекту, альтернативним способом досягнення зазначених цілей може бути встановлення вимог щодо ліцензування як обов'язкової умови для здійснення фінансової діяльності, законодавчо не врегульованої.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас