Імпортерів позбавлять м'яса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпортерів позбавлять м'яса

Аграрний ринок
502
За задумом авторів ідеї, інспектори повинні боротися з неякісним м'ясом на гроші імпортерів.
Голова Державного комітету ветеринарної медицини Петро Вербицький заявив, що необхідно ввести обов'язкову інспекційну перевірку всіх підприємств, що імпортують м'ясо.
"У чинному законодавстві був такий недогляд, що підприємства, які мають європейські номери (дозволи), не підлягали перевірці. Але держава-імпортер може вимагати інспектування", - сказав пан Вербицький. За його словами, комітет зараз розробляє зміни у ветеринарні норми імпорту, співробітничаючи з Держкомпідприємництва, Радою підприємців при Кабміні та Мінюстом.
Ініціативи походять ще від травневих вимог представників великих вітчизняних виробників м'яса скоротити імпорт м'яса в Україну. 29 травня президент Віктор Ющенко видав указ №378, згідно з яким Кабмін повинен був вжити заходів з обмеження сільськогосподарського імпорту для захисту вітчизняного виробника.
Слідом з'явився наказ Держкомветмедицини №149 від 20 травня (!), зареєстрований у Мінюсті 9 червня та опублікований 22 червня. Документ передбачав, що ввезення товарів тваринного походження на територію України дозволено тільки після попередньої виїзної перевірки підприємства-виробника інспекторами органів ветмедицини. Оскільки кошти в бюджеті на такі відрядження інспекторів не передбачені, видатки повинні лягти на імпортерів.
Враховуючи, що наказ набув чинності, коли багато контейнерів з товаром перебували на шляху в Україну, імпортерам це обіцяло великі грошові і часові витрати для збереження та реалізації вантажу. Через голову Ради підприємців при Кабміні Оксану Продан за день до набрання чинності наказом імпортери добилися його відстрочки до 14 січня 2010 р. Однак він був відстрочений листом комітету, а тому де-юре законний, і діє і зараз. Теоретично ветчиновники можуть у будь-який момент заблокувати імпорт продукції тваринного походження.
Оскільки протидія всіх імпортерів продукції тваринного походження занадто сильна, імовірно, чиновники комітету планують терміново одержати право інспектувати тільки виробників м'яса. Це може бути зроблено з метою зменшення ввезення не тільки неякісного м'яса (в Україні не зареєстровані випадки захворювання свинячим грипом), але й імпорту м'яса в цілому (лобі вітчизняних виробників). Таким чином, де-юре не будуть порушені норми СОТ про конкуренцію.
На думку голови податково-митного комітету Ради Сергія Терьохіна, подібні ініціативи Держкомветмедицини носять корупційний характер. "Перша реакція на такі заяви: держава платить їм маленьку зарплату. У нас є правила, які не суперечать СОТ, за якими будь-яка продукція, увезена в Україну, підлягає перевірці. Імпортер надає лабораторіям зразки товарів. Але оплачувати відрядження держслужбовців за рахунок імпортерів - це вже стаття нової редакції закону про корупцію",- сказав Терьохін. Він також нагадав, що подібні вимоги у свій час висувала Росія до України по молочній продукції: "У результаті Україна втратила деякі ринки збуту і стабільних споживачів".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас