Кабмін України може включитися у переговори з кредиторами банку "Надра" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін України може включитися у переговори з кредиторами банку "Надра"

1209
Кабінет міністрів України може офіційно включитися в переговори із кредиторами проблемного банку "Надра" (Київ), щоб прискорити процес підготовки кредитно-фінансової установи до рекапіталізації за рахунок бюджетних коштів, повідомив виконувач обов'язків голови Мінфіну Ігор Уманський.
"Ми хочемо стати стороною переговорного процесу і з зовнішніми, і з внутрішніми кредиторами. На жаль, без цього в нас не виходить прийняти якесь рішення. При цьому закидання претензій іде в наш бік. Питань нема, ми готові виконати цю роботу", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
"Думаю, найближчим часом ми зможемо стати стороною переговорного процесу і роботи. Президент України нас постійно звинувачує, що по банку "Надра" нічого не відбувається, але, на жаль, ми зараз до цього процесу формально не маємо ніякого відношення", - додав він.
Як повідомлялося, реструктуризація зовнішніх боргів банку "Надра" є для уряду принциповою умовою для початку процесу рекапіталізації фінустанови: влада країни прагне уникнути перенесення боргів банку на державу.
За даними Мінфіну, до липня загальна сума зовнішньої заборгованості банку "Надра" перевищувала $870 млн. У перелік зовнішніх кредиторів входить понад 100 міжнародних компаній, банків та фондів з 20 країн світу. Найбільш відомі з них - Cargill (США), Rosemount Global Trade Finance Fund (США), Commerzbank AG (Німеччина), Standard Bank (Великобританія), Fortis (Нідерланди).
В зверненні тимчасового адміністратора банку "Надра" Валентини Жуковської до клієнтів фінустанови, текст якого переданий в агентство "Інтерфакс-Україна" у четвер, відзначається, що реструктуризація зовнішніх зобов'язань банку проходить відповідно до міжнародної практики в кілька етапів.
"Зараз фахівці міжнародної компанії Ernst&Young проводять аудит Надра Банку. Після завершення аудиторської перевірки та попередніх переговорів буде сформована остаточна позиція сторін-учасників процесу, проведені остаточні переговори і підписані відповідні угоди. Таким чином, Надра Банк виконає основну вимогу уряду в питаннях рекапіталізації державою або ж залучення нового інвестора", - вказується в зверненні.
В зверненні також нагадується про створений у липні координаційний комітет, у який увійшли представники семи найбільших кредиторів банку. Його основне завдання - представляти інтереси іноземних кредиторів у переговорному процесі з банком.
Тимчасовий адміністратор банку також відзначає, що банк усе ще демонструє дієздатність: управлінська команда банку повністю контролює ситуацію і впевнена у можливості повернення вкладів за рахунок надходжень від погашення кредитів.
"Сьогодні можна говорити про те, що більша частина складного шляху вже позаду. Не тільки за нашими, але й за оцінками експертів, уже до кінця цього року Надра Банк здатний повністю вийти на режим нормальної діяльності", - вказується в зверненні.
У ньому також відзначається, що, згідно із програмою виплати депозитів, з 10 серпня доступ до вкладів одержать усі клієнти банку "Надра" із сумою депозитів до 50 тис. грн, а у вересні - усі клієнти із сумою депозитів від 50 тис. до 150 тис. грн. Клієнти з депозитами від 150 тис. до 500 тис. грн поетапно - до грудня 2009 року - також будуть мати можливість одержати доступ до своїх коштів. При цьому клієнти одержать від 20% до 50% від суми вкладу залежно від суми депозиту з наступним поетапним одержанням залишку.
"До кінця 2009 року ця програма дасть можливість близько 85% вкладників банку із сумою депозитного портфеля близько 5 млрд грн одержати доступ до своїх коштів. При цьому банком буде виплачено близько 1,6 млрд грн", - підкреслюється в зверненні.
Банк "Надра" заснований в 1993 році. До початку липня 2009 року його найбільшими акціонерами були Novartik Trading Limited (60,9967%) і Manmade Enterprises Limited (обидві - Кіпр, 30,7406%). При цьому, 51% акцій банку "Надра" перебуває в заставі за кредитом, наданим йому в 2007 на суму близько $60 млн, термін погашення якого вже настав. У випадку непогашення позики акції банку повинні перейти у власність кредитора: суперечка між сторонами розглядається в Лондонському суді.
З 10 лютого в банку працює тимчасова адміністрація Національного банку України.
Згідно з даними НБУ, на 1 квітня 2009 року за розміром загальних активів (28,073 млрд грн) банк "Надра" займав 10-е місце серед 182 банків, що діяли.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас