"Ъ": Страховики шукають резервний вихід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Страховики шукають резервний вихід

721
Нацбанк і Держфінпослуг розробили три варіанти повернення вкладів страхових компаній, розміщених у банках з тимчасовою адміністрацією. Серед них - створення Фонду гарантування виплат, переведення депозитів в Ощадбанк і виплата відшкодувань прямо з банків. Самі страховики розраховують на пряму бюджетну підтримку - вони просять Міністерство фінансів кредитувати їх під заставу проблемних депозитів.
Учора в розпорядженні Комерсант-Україна виявилися пропозиції Нацбанку і Держфінпослуг щодо доступу страхових компаній до своїх резервів, розміщених на депозитах у банках з тимчасовими адміністраціями.
Нацбанк запропонував страховикам два варіанти вирішення проблеми: переведення заморожених депозитів у портфель Ощадбанку і здійснення страхових виплат тимчасовими адміністраторами прямо з депозитів банків за дорученням страховиків. Держфінпослуг, у свою чергу, запропонувала за рахунок страхових резервів сформувати Фонд гарантування страхових виплат, кошти якого можуть бути перераховані на рахунки НБУ.
Страховики розробили альтернативну схему. Міністерство фінансів, на їхню думку, повинне буде через банки кредитувати страхові компанії для здійснення ними виплат своїм клієнтам під заставу заморожених депозитів. За даними Держфінпослуг, наприкінці травня загальна сума проблемних депозитів страховиків становила 1,2 млрд грн.
У Нацбанку погодилися допомогти страховикам незважаючи на те, що не вважають мораторій на задоволення вимог кредиторів банків основною проблемою страхових компаній. У НБУ вважають, що невиплата відшкодувань викликана ризиковим розміщенням резервів на суму 6,5 млрд грн у нелістингових цінних паперах, екстенсивним способом розвитку ринку (виплати здійснювалися не за рахунок резервів, а за рахунок премій) і роботою страхових компаній на грані рентабельності. Ці міркування містяться в матеріалах, підготовлених до вчорашньої наради НБУ, Держфінпослуг і страхових компаній. Керівництво регуляторів увечері на дзвінки не відповідало.
Учасники ринку розкритикували запропоновані варіанти повернення їх коштів. "Незрозумілий механізм формування фонду гарантування виплат. А у випадку переведення грошей в Ощадбанк потрібно точно з'ясувати, чи будуть вони використовуватися тільки для страхових виплат", - вважає віце-президент СК "Аска" Олена Машаро. "Жоден варіант не ідеальний. Виплата відшкодувань прямо з банків незастосовна до всіх установ, до того ж потрібно чітко обумовлювати строки, - говорить віце-президент Ліги страхових організацій України Наталя Гудима.- Для страховиків цікаве одержання кредитів від банків, але кредитувати потрібно за такою ставкою, яка покриє відсоток за депозитом". Оптимальним варіантом страховики вважають виплату відшкодувань прямо з депозитів проблемних банків. "Реалізація будь-якого іншого варіанта передбачає штучну підтримку компаній, які не можуть управляти своїми ризиками, що негативно вплине на страховий ринок", - впевнений Машаро.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас