"Ъ": "Автоцивілка" злякалась штрафів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Автоцивілка" злякалась штрафів

1671
Всупереч загальному падінню страхового ринку, в I півріччі страховикам удалося наростити продажі в сегменті "автоцивілки". Обсяг премій виріс на 6%, тоді як виплати - відразу на 23%. Учасники ринку пояснюють таку динаміку діями співробітників ДАІ, які стали активно штрафувати водіїв за відсутність страхового поліса. Але вже восени темпи зростання можуть знизитися, і під кінець року обсяги продажів зменшаться до рівня минулого року, впевнені страховики.
Ринок обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ) автовласників в II кварталі показав перші ознаки зростання. Учора Моторне (транспортне) страхове бюро повідомило, що в I півріччі страхові компанії одержали від цього виду страхування премій на 6% більше, ніж за аналогічний період 2008 року, - 637,79 млн грн. При цьому сума страхових відшкодувань збільшувалася в чотири рази швидше: зростання на 23% - до 239,49 млн грн. Таким чином, рівень збитковості ОСЦПВ виріс за рік з 32,4% до 37,5%. Зростання продажів полісів за I півріччя склало 7% (3,376 млн шт.), що при більш низьких темпах зростання премій означає зниження середньої вартості полісів. Збільшення кількості врегульованих справ виявилося ще більш скромним - на 3% - до 32,2 тис. За підсумками I кварталу український ринок падав: обсяг премій скоротився на 4%, а кількість проданих полісів - на 3%.
Учасники ринку пояснюють зростання продажів відносною дешевиною страховки і збільшенням суми штрафів за водіння без наявності поліса ОСЦПВ. "Через те, що банки перестали видавати кредити, продажі на ринку автоКАСКО впали на 75%. Щоб наповнити портфель, страховики переключилися на інші сегменти і збільшили продажі 'автоцивілки', - говорить голова правління СК 'Крона' Анатолій Іванців. - Страховка ОСЦПВ досить дешева, що збільшує попит. Але страховики хочуть підвищити тарифи через велику збитковість у містах-мільйонниках. Великі результати дає і робота ДАІ з підвищення суми штрафу за відсутність поліса".
Згідно із законом №586-VI "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо вдосконалювання регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху", експлуатація транспортних засобів без поліса ОСЦПВ заборонена, а штраф за його відсутність становить 25-50 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян - 425-850 грн.
Урятувало ринок ОСЦПВ і використання небанківських каналів продажів. "Ринок ОСЦПВ менше залежить від загальної ситуації. Поліси 'автоцивілки' в основному продавалися через агентські мережі. Їх активно купують великі перевізники, тому що інакше - великі штрафи. Думаю, надалі особливого зростання не буде. Закінчимо рік на рівні минулого, плюс-мінус 10%", - вважає голова правління СГ ТАС Дмитро Грицута. В 2008 році страховики зібрали 1,277 млрд грн, а виплатили 448 млн грн.
Але через кілька місяців страховики все-таки прогнозують падіння обсягів продажів. "Діє фактор сезонності, тому що зараз багато проходять техогляд, для якого обов'язкова наявність поліса. Восени буде природний спад, - говорить Анатолій Іванців. - Рік ми закінчимо зі зростанням продажів на 7%. Виплати збільшаться до 30-35% через те, що, швидше за все, восени виросте курс долара".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас