"Ъ": Уряд виконав інтернаціональний обов'язок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд виконав інтернаціональний обов'язок

Казна та Політика
1054
Україна повністю і достроково погасила єврооблігації на $500 млн, тим самим закривши питання про можливий дефолт країни цього року. Розплатитися із зовнішніми кредиторами Київ зміг завдяки третьому траншу кредиту МВФ на суму $3,3 млрд.
Тепер інвестори будуть стежити за погашенням у вересні євробондів "Нафтогазу" і Укрексімбанку на $750 млн, після чого рейтинги країни, можливо, підвищаться, вважають експерти.
Україна вчасно оплатила п'ятирічні єврооблігації, випущені урядом Віктора Януковича в лютому 2004 року. Учора Міністерство фінансів повідомило про погашення 4 серпня основної суми і відсотків за облігаціями зовнішньої державної позики на $512,95 млн. Ці облігації залучалися під плаваючу ставку в розмірі шестимісячного LIBOR+3,375% річних. Термін їх погашення минав 5 серпня.
Оплата боргу стала можливою завдяки одержанню цього року двох траншів кредиту МВФ на загальну суму понад $6 млрд, у той час як публічний борговий ринок для України залишається закритим. Учора в. о. міністра фінансів Ігор Уманський повідомив, що МВФ ще 31 липня перерахував Україні $3,3 млрд. "З них $1,9 млрд планувалося направити на оплату зовнішніх позик. Цих грошей досить для того, щоб розплатитися по всіх суверенних і квазісуверенних боргах 2009 року. А якщо Кабміну вдасться реструктуризувати борг 'Нафтогазу', то додаткові $500 млн підуть на виплату зарплат і пенсій", - вважає аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников.
Погашення єврооблігацій на $500 млн стало найбільшою очікуваною виплатою держави цього року. Загальний зовнішній борг становить $20,5 млрд. У період 2010-2018 років Україні необхідно буде повернути зовнішнім кредиторам $3,8 млрд, 600 млн євро, 35,1 млрд японських ієн і 768 млн швейцарських франків, позичених шляхом продажу держпаперів.
Втім, в умовах позики у франках, яка залучалася в 2006 році на 12 років, була передбачена оферта. Протягом одного дня - 15 вересня 2009 року - інвестори зможуть пред'явити до дострокового погашення папери на $723 млн (по крос-курсу).
Таким чином, з урахуванням повернення НАК "Нафтогаз України" боргу в розмірі $500 млн (30 вересня) і погашення Укрексімбанком єврооблігацій на $250 млн (23 вересня) уряду потрібно повернути $1,995 млрд, що ідентично погодженій із МВФ сумі в розмірі $1,9 млрд. Але розмір зовнішнього валового боргу України залишиться колишнім - у корпоративному сегменті він зменшиться, а в державному - збільшиться. При цьому ставка кредиту МВФ - близько 4% - не набагато нижче від ставки погашених бондів - 4,3%.
Ще на початку року зовнішні кредитори брали під сумнів здатність України повернути борги - рівень кредитно-дефолтних свопів країни перевищував аналогічний показник американського банку Lehman Brothers перед його банкрутством.
"У січні вартість бондів досягла 69-70% від номіналу, і тоді ці папери купували лише великі українські фінансово-промислові групи. Зростання цін почалося в березні. Тоді до купівель підключилися іноземні інвестори. Рівня стовідсоткової вартості українські папери досягли лише 3 серпня", - розповів голова департаменту торговельних операцій ІК Astrum Investment Management Олег Шипанюк.
Виплативши борг, Україна закрила питання можливого технічного або реального дефолту. "Після того як стало відомо, що МВФ відновлює співробітництво з Україною, усі розмови щодо технічного дефолту України припинилися. Виплати цього боргу очікували навіть песимісти з міжнародних рейтингових агентств", - відзначає аналітик ІК Concorde Capital Андрій Пархоменко.
Експерти розходяться в думках про те, чи вплине виплата Україною зовнішніх зобов'язань на суверенні рейтинги країни. "Найближчим часом варто очікувати поліпшення прогнозів за рейтингами, аналогічного останньому перегляду S&P, а самого поліпшення суверенних рейтингів - восени", - говорить радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко. 31 липня рейтингове агентство Standard & Poor's змінило прогноз рейтингів України з "негативного" на "позитивний". "Якщо у виплаті цих боргів ніхто не сумнівався, то на остаточне рішення рейтингових агентств буде впливати виплата у вересні зобов'язань 'Нафтогазу' та Укрексімбанку", - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас