Український ринок акцій у середу закрився зростанням на позитивній динаміці фондових майданчиків РФ та Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій у середу закрився зростанням на позитивній динаміці фондових майданчиків РФ та Європи

Фондовий ринок
130
Ринок акцій України в середу закрився зростанням: індекс "Української біржі" виріс на 1,57% - до 1103,98 пункту, індекс фондової біржі "ПФТС" - на 1,22%, до 434,9 пункту.
Основною підтримкою українському ринку акцій слугувала позитивна динаміка фондових майданчиків Росії і Європи.
Крім того, як відзначили експерти інвестгрупи "Сократ", зростанню котирувань сприяли повідомлення Міністерства фінансів про погашення суверенних євробондів на суму $500 млн і повідомлення прем'єра Юлії Тимошенко про збільшення Україною виробництва сталі в липні на 16%.
"Зараз ринок також ураховує і рух гривні на міжбанку. Її незначне ослаблення під час торговельної сесії підтримало зростання акцій компаній-експортерів", - відзначила, у свою чергу, фахівець департаменту міжнародних продажів інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур.
Серед важливих зовнішніх новин керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин виділив пропозицію голови комітету з фінансових послуг палати представників конгресу США Барні Френка заборонити доступ до фінансових ринків цієї країни міжнародних фінансових компаній, розташованих у державах, що дозволяють укритися від жорстких американських правил регулювання.
"Можливість такого рішення озвучувалася давно, і зараз воно набуло більш чітких обрисів. На цьому тлі можна чекати відтік спекулятивного капіталу з ринків США, що спровокує зниження основних груп активів", - вважає Шевчишин.
У той же час аналітик відзначає негативну динаміку на азіатських торговельних майданчиках у середу, що, на його думку, обумовлене слабкою кон'юнктурою на фондових майданчиках США і падінням цін на світових товарних ринках.
Зростанню на європейських торговельних майданчиках у цей день, за словами Шевчишина, сприяли купівлі акцій фінансових установ.
"Фондові індекси США знижуються на статистиці про збільшення безробіття в приватному секторі на 371 тис. людей при медіанному очікуваному значенні 345 тис. осіб. Російські торговельні майданчики сьогодні підросли, підтримкою чому стала статистика по запасах нафти в США, які знизилися на 1,518 млн барелів замість очікуваного приросту на рівні 0,8 млн барелів", - повідомив експерт.
Як повідомив агентству трейдер ІК "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублинських, у середу на українському ринку єврооблігацій спостерігався активний попит у суверенному секторі.
"Пройшло погашення України'09, виплачено $500 млн "плюс" купон (близько $12 млн). Усі суверенні випуски показали зростання, зокрема, зростання євробондів Україна'11, '13 у середньому склало 1,5%. У корпоративному сегменті покупки спостерігалися в банківському секторі - у ПриватБанку та Укрексімбанку. Показала зростання і "Азовсталь" (AZOVTL'11) - 3,5%. Євробонди "Нафтогазу України" у першій половині дня відкривалася трохи вище, однак у другій, після заяви Ігоря Уманського (в. о. міністра фінансів України) про необхідність прискорення реструктуризації боргів емітента папір "просів" на 3% і котирувалася на рівнях 81/84,5% від номіналу", - прокоментував Ублинських ситуацію на ринку євробондів.
Згідно з даними експерта з боргових ринків інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександра Климчука, український CDS з відкриття в середу знижувався і станом на 18.00 котирувався на рівні 1370 б.п.
На "Українській біржі" у цей день у лідерах зростання виявилися акції Маріупольського заводу важкого машинобудування - на 5,41%, Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча - на 4%, "Азовсталі" - на 2,71%, Стахановського вагонобудівного заводу - на 2,36%, Алчевського меткомбінату - на 1,25%. Крім того, подорожчали акції банківського сектору: Райффайзен Банку Аваль - на 1,98%, Укрсоцбанку - на 0,91%, а також акції "Укрнафти" - на 4,08%.
У лідери за обсягами торгів вийшли акції "Укрнафти" - укладено 194 угоди на суму 5,0 млн грн, Єнакіївського металургійного заводу - 92 угоди на 2,2 млн грн, "Центренерго" - 51 угода на 2,3 млн грн
На "Українській біржі" у середу укладено 754 угоди на суму 21,195 млн грн.
За даними інвестгрупи "ТАСК", на "ринкові котирувань" ПФТС у середу лідерами торгів стали акції "Азовсталі" - укладено шість угод на 278,2 тис. грн, Єнакіївського металургійного заводу - три угоди на 209,8 тис. грн, Райффайзен Банку Аваль - чотири угоди на 201,9 тис. грн.
Лідером зростання стали акції "Запорожсталі" - на 33,33%, також подорожчали акції Укрсоцбанку - на 6,67%, "Укрнафти" - на 3,41%
На "ринку котирувань" ПФТС у цей день укладено 26 угод на 1,3 млн грн.
На "ринку заявок" ПФТС лідерами торгів стали акції "Західенерго" - укладено вісім угод на 1,6 млн грн, "Шахти "Комсомолець Донбасу" - шість угод на 1,3 млн грн, "Запоріжсталі" - шість угод на 1,2 млн грн.
Виросли акції "Запоріжсталі" - на 33,33%, Укрсоцбанку - на 5%, Ясиновського коксохімзаводу - на 4,65%. Обвалилися акції Північного ГЗК - на 20,37%.
На "ринку заявок" ПФТС у середу укладено 55 угод на 6,6 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас