Мінекономіки: Конфлікт СОТ з Україною через додмито на імпорт відсутній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки: Конфлікт СОТ з Україною через додмито на імпорт відсутній

Казна та Політика
347
Автоматичне скасування з 7 вересня 2009 року тимчасової цільової надбавки до ставок ввізного мита в розмірі 13% від митної вартості, що застосовується до автомобілів і холодильників, зніме всі спірні питання між Україною та Світовою торговельною організацією (СОТ), міністр економіки Богдан Данилишин.
"Конфлікту із СОТ нема", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Данилишин пояснив, що відсутня необхідність приймати якісь нові рішення уряду або Верховної Ради, щоб урегулювати спірні питання.
За його словами, головне, щоб не був прийнятий якийсь новий закон про продовження тимчасової цільової надбавки або введення нових подібних обмежень на імпорт.
Як повідомлялося, прийнятий у лютому цього року у зв'язку погіршенням платіжного балансу закон ввів 13% додаткове мито на імпорт цілої групи товарів, у тому числі мороженої яловичини, свіжої і мороженої свинини, м'ясних субпродуктів і сала, сосисок, ковбас, м'ясних консервів, риби та ракоподібних, ікри, вина і міцних спиртних напоїв. Під обмеження також потрапив імпорт кам'яного вугілля, килимів, одягу, білизни, взуття і капелюхів, печей, опалювальних казанів, автомобілів і автобусів, кухонних плит і газових колонок, насосів, вентиляторів, холодильників і електричних водонагрівачів.
У той же час закон надав Кабінету міністрів право зменшити розмір тимчасової цільової надбавки, чим уряд скористався, знизивши її до нуля майже для всіх товарів, за винятком автомобілів і холодильників, при імпорті яких продовжують стягуватися додаткові 13%.
Конституційний суд пізніше визнав неконституційним делегування таких повноважень Кабінету міністрів, однак уряд і Держмитслужба роз'яснили, що тимчасова цільова надбавка в розмірі 13% продовжує застосовуватися лише стосовно автомобілів і холодильників.
Рішення про таке обмеження імпорту розкритикували міжнародні фінансові організації, а Світова організація торгівлі (СОТ) зажадала скасувати його. Термін дії 13% тимчасової цільової надбавки минає 7 вересня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас