ФДМ повірив у себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ повірив у себе

Фондовий ринок
756
У Фонді держмайна (ФДМ) вчора заявили, що на Одеський припортовий завод претендують уже 10 компаній, що дозволить збільшити вартість активу до $900 млн.
Додаткової впевненості ФДМ додає той факт, що в конкурсі мають намір брати участь російські компанії, спроможні забезпечити підприємство газом за прийнятною ціною.
Тим часом експерти оптимізму ФДМ не розділяють. Вони стверджують, що умови, за якими відомство виставило завод на продаж, виконати важко, і говорять, що ціна активу навряд чи перевищить $600 млн.
В. о. голови ФДМ Дмитро Парфьоненко вчора повідомив, що необхідний пакет документів для участі в конкурсі з приватизації ОПЗ попросили 10 компаній. Він також заявив, що ФДМ не оприлюднює інформацію про компанії, оскільки всі вони категорично проти розголошення їхніх назв.
За словами Парфьоненка, найвищі шанси на перемогу в компаній, здатних постачати на підприємство газ за економічно обґрунтованою ціною, оскільки через високу вартість основної сировини - природного газу - завод цього року став збитковим.
При цьому слід зазначити, що інтерес до конкурсу виявили компанії з Росії й Грузії. На думку Дмитра Парфьоненка, присутність російських інвесторів дає підстави вважати, що ФДМ отримає за акції підприємства до 7 млрд грн (близько $900 млн).
Одеський припортовий завод (ОПЗ) - великий виробник азотних добрив - займає монопольне становище на ринку послуг з перевалки аміаку. Він розташований поруч із портом Південний, через який експортується більша частина вироблених в Україні азотних добрив. Близько 90% виробленої заводом продукції експортується. Чистий збиток ОПЗ за I півріччя склав 38,26 млн грн, тоді як аналогічний період 2008 року компанія завершила із чистим прибутком 348,89 млн грн. Державі належить 99,567% акцій ОПЗ.
Нагадаємо, Україна намагається приватизувати ОПЗ із 1994 року. Продаж не відбувся дотепер через розбіжності президента і Кабміну. Останній раз ФДМ оголосив конкурс із продажу заводу 15 липня. Він повинен відбутися не раніше 29 вересня. Стартова ціна 99,567% акцій - 4 млрд грн.
Потенційний покупець зобов'язаний зберегти існуючі види економічної діяльності ОПЗ, сплатити в держбюджет 35% чистого прибутку за 2009 рік, а в 2010-2014 роках провести модернізацію низки агрегатів в основних цехах заводу.
Раніше Парфьоненко заявляв, що ОПЗ цікавляться "Сибур", "Єврохім", Yara International, а також структури групи "Приват" і підприємця Олександра Ярославського.
Як розповіло джерело в інвесткомпанії, що консультує одного з російських учасників конкурсу, заявки на одержання інформації про підприємство і умови конкурсу подали російські "Сибур", "Акрон", "Єврохім", норвезька Yara International, українські ВАТ "Азот" (Черкаси), ВАТ "Укрінвест", ВАТ "Дніпроазот" і ВАТ "Укрнафта": "Двох інших учасників ми не знаємо, але за непрямими ознаках припускаємо, що це лівійська National Oil Company і IBE Trade (США)".
За його словами, у конкурсі точно не будуть брати участі структури підприємців Дмитра Фірташа і Костянтина Жеваго, які цікавилися ОПЗ у 2008 році. Джерела в оточенні панів Фірташа і Жеваго підтвердили цю інформацію.
Аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Пітер Келлер вважає, що, незважаючи на велику кількість учасників, ФДМ навряд чи отримає від продажу ОПЗ більше $450-500 млн. А на думку Дмитра Хорошуна з ІК "Сократ", ціна не перевищить $600 млн. "Уряд висунув численні вимоги, які потенційно перешкоджають продажу.
Зокрема, установлений мінімальний рівень виторгу, чого буде дуже складно домогтися в такому циклічному секторі, як хімічна промисловість. Тому ціна не може бути такою високою, як прогнозує глава ФДМ",- погоджується аналітик "Ренесанс Капіталу" Марина Алєксєєнкова. Вона нагадує, що за приватизаційними умовами ФДМ виторг ОПЗ за перший рік після продажу повинен скласти мінімум 2,34 млрд грн, за другий - 2,51 млрд грн, за третій - 2,68 млрд грн, за четвертий - 2,85 млрд грн і за п'ятий - 3,02 млрд грн.
Російські компанії не зможуть забезпечити ОПЗ газом за ціною нижче тієї, за якою його продає "Нафтогазу" російський "Газпром", відзначає керівник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеін. "У Росії діє монополія на експорт природного газу, і жодна компанія, крім 'Газпромекспорту', не має можливості поставляти його за кордон.
Російські хімічні компанії навряд чи отримають перевагу в ціні на газ, про що говорить глава ФДМ",- зазначив він. А член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб упевнений, що реальна можливість поставляти на ОПЗ газ за низькою ціною є лише в одного учасника конкурсу - ВАТ "Укрнафта". Фінансовий директор компанії Володимир Пустоваров учора відмовився коментувати плани своєї компанії щодо ОПЗ, назвавши їх "комерційною таємницею".
Олег Гавриш, Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас