Експерти бачать передумови подальшого подорожчання нафтопродуктів вже у серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти бачать передумови подальшого подорожчання нафтопродуктів вже у серпні

Енергетика
783
Експерти нафторинку вважають за можливе подальше подорожчання світлих нафтопродуктів в Україні вже в серпні.
"Ще серпень місяць буде йти або в легкому підйомі, або в стабільності", - повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" експерт нафторинку Леонід Косянчук.
Він підкреслив, що "на зниження цін працюють наднормативні запаси палива в Сполучених Штатах, але нестабільність Нігерії (політичні хвилювання в країні), однак може нівелювати цей процес".
За оцінками директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, з початку серпня роздрібний ринок почав поступово відчувати підйом світових цін на нафту та нафтопродукти, що спостерігався в другій половині липня.
"У другій половині липня (з 13 по 31 липня) російська нафта подорожчала з $60 до $70/бар, бензин А-95 - з $568 до $699/т, російське ДП - з $470 до $556/т. Тим часом, у порівнянні з початком липня ціни змінилися незначно, із чим і пов'язаний плавний початок зростання роздрібних цін", - підкреслив експерт.
На думку Куюна, "перша половина серпня пройде під впливом згаданого зростання цін у другій половині липня, коли були законтрактовані ресурси, що надходять сьогодні на ринок".
Він також звернув увагу на те, що ціни на паливо українських НПЗ " через великий попит також підвищилися, притому досить оперативно".
Косянчук відзначив, що в цей час основним ціноутворюючим фактором є нестабільність української валюти.
Куюн також звернув увагу на вплив курсу гривні до долара на ціни на нафтопродукти.
"Новий виток девальвації національної валюти поки не настільки критичний, щоб на цьому спекулювати, але тиск на ціну це чинить в будь-якому разі. Досить сказати, що 50 коп. у курсі долара дорівнює близько 12-14 коп. у ціні літра бензину. Приблизно таку величину підвищення курсу долара ми вже маємо, але її вплив повною мірою позначиться протягом найближчих двох-трьох тижнів", - відзначає фахівець.
Експерт нафторинку Косянчук, відповідаючи на запитання, які можливі зміни вартості нафтопродуктів, не зміг назвати можливий ціновий коридор, однак висловив думку, що "якщо гривня буде повзти вниз, то синхронно будуть повзти (вгору) ціни".
Крім того, він повідомив про відсутність інформації щодо низки елементів, які необхідні для формування оцінок по змінах цін на нафтопродукти.
"Ми реальної картини падіння ВВП не знаємо… ми не знаємо дефіциту бюджету", - сказав він.
За оцінками Куюна, бензин марки А-95 у зв'язку з ослабленням курсу гривні до долара в найбільших брендових мережах країни може подорожчати на середину серпня до 6,85-6,95 грн/літр.
"Однак точно назвати розмір підвищення складно, оскільки багато чого буде залежати від політики найбільшого гравця ринку групи "Приват", який не завжди реагує на зовнішні подразники, маючи стабільно низьку ціну на українську нафту, що купується на аукціонах", - підкреслив експерт.
Косянчук, говорячи про те, як позначається на ринку вплив мереж автозаправних станцій (АЗС), що пов'язуються із групою "Приват", які найчастіше продають світлі нафтопродукти дешевше від інших мереж, відзначив негатив від подібної політики для ринку.
Так він відзначив, що, якщо великі українські мережі не будуть продавати неякісний нафтопродукт через те, що це негативно позначиться на їхньому бізнесі та іміджі, то одиночні заправки можуть піти на такі кроки з метою "оптимізації своїх витрат".
Оцінюючи тенденції на європейському нафторинку, Куюн відзначив його крайню нестабільність.
Він звернув увагу на те, що наприкінці липня росла впевненість у тому, що ринок перегрітий і буде знижуватися під тиском надлишкових запасів сировини і нафтопродуктів.
"Однак три дні зниження змінилися новим витком зростання, викликаного новинами про видужання світової економіки. Тим часом, багато аналітиків енергетичного ринку продовжують стверджувати, що поточні ціни на нафту близько $70/бар. не відповідають стану світової економіки і низькому попиту на нафтопродукти", - відзначив він.
Як повідомлялося з посиланням на дані консалтингової компанії UPECO (Київ) ціни на нафтопродукти в великооптовому сегменті українського ринку в період з 28 липня по 4 серпня 2009 року підвищилися на 5,3-7,4%. Зокрема, за тиждень ціна бензину марки А-76/80 у великому опті в середньому по країні підвищилася на 5,9% (на 450 грн) - до 8124 грн/тонна, бензину А-92 - на 5,3% (на 411 грн) - до 8130 грн/тонна, бензину А-95 - на 6,7% (на 526 грн) - до 8327 грн тонна.
За минулий тиждень у великому опті також подорожчало дизельне паливо - на 7,4% (на 416 грн) - до 6019 грн тонна.
За даними UPECO, у роздрібному сегменту українського ринку протягом тижня також спостерігалося зростання цін на світлі нафтопродукти. Зокрема, бензин марки А-76/80 у роздробі в середньому по країні подорожчав на 0,7% (на 4 коп.) - до 5,89 грн/літр, бензин А-92 - на 1% (на 6 коп) - до 6,34 грн/літр, бензин А-95 - на 0,8% (на 5 коп), до 6,66 грн/літр, а дизпаливо подорожчало на 1,1% (на 6 коп) - до 5,38 грн/літр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас