Депутати пропонують заснувати Національне бюро антикорупційних розслідувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують заснувати Національне бюро антикорупційних розслідувань

Казна та Політика
229
Група депутатів усіх фракцій Верховної Ради пропонує боротися з корупцією в країні за допомогою окремого центрального правоохоронного органу виконавчої влади зі спеціальним статусом - Національного бюро антикорупційних розслідувань (НБАР), закріпивши його діяльність окремим законодавчим актом.
Згідно з повідомленням на веб-сайті парламенту, відповідний законопроект "Про Національне бюро антикорупційних розслідувань України" (№5031) зареєстрували днями у Верховній Раді народні депутати Олександр Рябек (БЮТ), Микола Джига (Партія регіонів), Ігор Калетник (КПУ), Григорій Омельченко (БЮТ), Олег Зарубинський (Блок Литвина), Юрій Кармазін ( НУ-НС) і Геннадій Москаль ( НУ-НС).
"Одним зі шляхів поліпшення ефективності протидії корупції правовим шляхом є інституційна реформа органів, що здійснюють дізнання, досудове слідство і карне переслідування в справах про корупційні злочини", - говориться в пояснювальній записці до документа.
Законопроект визначає правові основи організації і діяльності НБАР, зокрема, пропонує надати відомству повноваження одержувати відомості про майно, доходи, видатки та фінансові зобов'язання посадових осіб, які вони декларують.
Крім того, згідно з документом, передбачається, що на письмовому вимогу директора НБАР відомство може одержувати від банків, фінансових та інших установ, підприємств і організацій незалежно від форми власності інформацію та документи про операції, рахунки, вклади, угоди фізичних і юридичних осіб, а також зупиняти операції по рахунках у банку, накладати арешт на майно або кошти на рахунках фізичних і юридичних осіб у фінустановах.
Законопроект також пропонує покласти на Національний банк, Антимонопольний комітет, Фонд державного майна, органи державної контрольно-ревізійної служби, митні органи, а також інші контролюючі органи зобов'язання передавати НБАР відомості, які можуть свідчити про корупційну діяльність і використовуватися для попередження, виявлення, припинення і розслідування злочинів, віднесених законом до компетенції НБАР.
Організаційну структуру НБАР, згідно із законопроектом, буде затверджувати Кабінет міністрів за поданням директора НБАР, передбачається також, що уряд буде призначати і звільняти з посади голову НБАР.
Проект пропонує зробити НБАР підконтрольним Верховній Раді і підзвітним уряду та президентові в межах визначених цим та іншими законами.
Нагляд за дотриманням законів у діяльності відомства здійснює Генеральний прокурор і вповноважені ним прокурори.
Крім того, законопроект обмежує чисельність співробітників НБАР до 1300 осіб, а його фінансування передбачає винятково за рахунок коштів держбюджету.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас