У липні металурги збільшили обсяги виробництва на 16% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У липні металурги збільшили обсяги виробництва на 16%

Казна та Політика
528
Підприємства гірничо-металургійного комплексу України виходять із кризи. Четвертий місяць підряд заводи нарощують обсяги виробництва сталі. Самі металурги обережні в прогнозах, вони пояснюють зростання виробництва поповненням складських запасів споживачів, що виснажилися. Але галузеві аналітики налаштовані оптимістично - до кінця року попит на українську сталь буде стабільним, а ціни - сприятливими.
За оперативними даними, у липні металургійні підприємства України зробили 2,71 млн т рідкої сталі, що на 16% більше, ніж місяцем раніше, повідомило вчора галузеве агентство "Метал Кур'єр". І хоча за підсумками січня-липня металурги виплавили сталі на 34% менше, ніж за аналогічний період минулого року, в Україні спостерігається тенденція щомісячного нарощування обсягів виробництва (див. графік). "Крім того, практично всім металургійним підприємствам удалося забезпечити портфель замовлень аж до жовтня, що дає підстави говорити про поступовий вихід галузі із кризи", - відзначає експерт держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза" Олег Гнитецький.
За даними компанії, на кінець липня потужності українських сталевиробників були завантажені на 65,5% проти трохи більше 50% на початку року.
Директор із зовнішньоекономічної діяльності і збуту продукції "Донецьксталі" Володимир Хилько пояснює зростання виробництва поповненням складських запасів металотрейдерів, що виснажилися, а також відновленням попиту на азіатському ринку, зокрема в Китаї. За словами аналітика Deutsche Bank Ольги Окунєвої, у зв'язку з тим, що китайським сталеливарним компаніям дотепер не вдалося укласти довгострокові контракти на постачання залізної руди (звичайно вони укладаються до 1 квітня), Китай змушений закуповувати сировину на спотовому ринку, що привело до зростання спотових цін з $60/т у квітні до майже $100/т зараз. "Це викликало збільшення витрат китайських виробників, що підстьобнуло зростання цін на сталь і зробило експорт металу з України рентабельним", - говорить пані Окунєва. Аналітик ІГ "Сократ" Дмитро Хорошун відзначає, що з початку II кварталу по липень ціни на українські напівфабрикати і прокат виросли на 15-30%. Цього, за оцінками аналітика ІК Dragon Capital Сергія Гайди, цілком достатньо, щоб металурги працювали з позитивною рентабельністю.
Директор дивізіону сталі і прокату "Метінвест Холдингу" Джек Маклахлан вважає, що добитися позитивної рентабельності металурги змогли завдяки мораторію на підвищення цін на послуги держмонополій. Нагадаємо, у жовтні 2008 року для виходу галузі із кризи уряд установив нульову надбавку до вартості газу та знизив тарифи на вантажні залізничні перевезення та електроенергію для підприємств ГМК. За даними Мінекономіки, відтоді за рахунок преференцій підприємства заощадили понад 1,2 млрд грн. "Крім того, завдяки девальвації гривні українські металурги опинилися в пріоритетному становищі", - говорить старший менеджер Deloitte Олександр Когут.
Втім, Хилько не виключає, що незабаром зростання ринку знову може змінитися спадом. "Є ризик того, що збільшення обсягів виробництва сталі в Україні та Росії створить профіцит пропозиції на ринку Китаю, що, у свою чергу, може його обрушити", - говорить він. "Дотепер немає істотного зростання реального споживання сталі, тобто попиту, викликаного секторами, що споживають метал, - уточнює аналітик ІК 'Трійка Діалог Україна' Олександр Мартиненко. - Однак є надія на незначне підвищення реального попиту в IV кварталі завдяки очікуваному збільшенню фінансування реальних секторів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас