Комерційна пропозиція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комерційна пропозиція

Казна та Політика
1352
Президент Віктор Ющенко вчора ветував закон, що передбачає виділення Національним банком коштів на підготовку до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. У Кабінеті міністрів повідомили, що передбачили такий розвиток подій і підготували альтернативний механізм фінансування будівництва об'єктів Євро-2012. Втім, він може не знадобитися - у Верховній раді заявляють, що вето буде подолано.
Учора президент Віктор Ющенко ветував закон про внесення змін у держбюджет на 2009 рік і в закон про Нацбанк, що передбачає виділення 9,8 млрд грн на підготовку об'єктів до проведення фінальної частини чемпіонату з футболу Євро-2012 за рахунок доходів Нацбанку.
Керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський вважає, що реалізація цього закону може привести до "емісії з усіма негативними наслідками для економіки - прискоренням темпів інфляції, зривом курсу гривні, падінням рівня життя населення і соціальною напруженістю".
- У нинішніх кризових умовах перед банківською системою і НБУ в тому числі постає завдання формувати резерви під свої заощадження. Так, незважаючи на збільшення обсягів резервів після рефінансування банків, не виключено, що Нацбанк зафіксує збитки. Саме тому чинним законодавством передбачено, що в цій ситуації держбюджет повинен покрити ці збитки, - заявив Жуковський.
Нагадаємо, закон про внесення змін у держбюджет на 2009 рік щодо фінансування Євро-2012 за рахунок доходів Нацбанку був запропонований народними депутатами Андрієм Кожем’якіним (БЮТ) і Борисом Колесниковим (Партія регіонів) і прийнятий парламентом 1 липня. За нього проголосували 373 депутата всіх фракцій, крім "Нашої України- Народної самооборони".
Документ зобов'язував Нацбанк у нинішньому році, крім прибутку за 2008 рік у розмірі 4,008 млрд грн, перерахувати в держбюджет не менше 9,8 млрд грн прибутку за 2009 рік: за I півріччя - 3,4 млрд грн, за III квартал - 3,4 млрд грн і за IV - 3 млрд грн. Ці кошти через спеціальний фонд держбюджету передбачалося направити на будівництво і реконструкцію мостів, включаючи залізнично-автомобільний мостовий перехід через Дніпро в Києві (650 млн грн), а також на будівництво метрополітенів у Дніпропетровську, Донецьку (500 млн грн), Києві та Харкові. Ветувавши закон, Ющенко висунув свою пропозицію щодо фінансування заходів Євро-2012.
На його думку, проблему можна вирішити шляхом реалізації програми цільового фінансування будівництва об'єктів Євро-2012, розробленої фахівцями Мінфіну, Нацбанку, секретаріату президента та "Укравтодору". Відповідно до неї кошти передбачається взяти в банків, що мають вільну ліквідність. "Президент пропонує сконцентруватися на реалізації цієї схеми", - сказав Жуковський, відзначивши, що для цього досить постанови Кабміну.
Тим часом уряд подбав про альтернативну схему фінансування підготовки до чемпіонату. Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко розповів, що на останньому засіданні Кабміну, 29 липня, члени уряду прийняли постанову про схему цільового фінансування будівництва об'єктів Євро-2012 з держбюджету у випадку, якщо президент ветує закон, запропонований Верховною радою, що вчора й відбулося.
- Депутати можуть подолати вето чи ні. Але в кожному разі уряд прийняв постанову, яка дає відповідь на запитання про фінансування заходів Євро-2012. Я не можу дискутувати на тему: який механізм кращий. Для мене важливі дві позиції. По-перше, щоб усі гарантії, які Україна дала щодо проведення фіналу футбольного чемпіонату, були профінансовані, а по-друге, щоб пошук коштів не вплинув на стабільність гривні, - заявив Павленко.
Втім, зважаючи на все, Кабінету міністрів не доведеться запускати альтернативний механізм фінансування Євро-2012 - ветування закону лише відстрочить його остаточне затвердження в Раді. Учора один з авторів законопроекту, заступник голови фракції Партії регіонів Борис Колесников запевнив, що опозиція готова віддати голоси за подолання президентського вето. "Це смішно, коли закон, запропонований урядом і підтриманий опозицією, зустрічає вето президента. Виходить, що влада в особі глави держави проти проведення Євро-2012!" - заявив Колесников. Його підтримали й у БЮТ. "На жаль, президент не розділяє стурбованості парламенту долею Євро-2012, - говорить заступник голови фракції БЮТ Олена Шустик. - Думаю, Верховна рада подолає це надумане вето. Однак ніхто вже не сумнівається, що Ющенко у своєму неприязному ставленні до успішного уряду може пожертвувати міжнародним престижем держави, поставити хрест на надіях і очікуваннях мільйонів уболівальників".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас