Скільки коштує президент для народу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує президент для народу?

Казна та Політика
2012
Реєстрація кандидатом у президенти - 2,5 мільйони гривень, купівля голосів - від 100 гривень до 100 доларів, послуги "майданарбайтерів" - 30 гривень плюс їжа. Скільки коштуватиме президентська виборча кампанія 2009/2010 для кожного кандидата і для кожного виборця?
Скільки коштує новий президент
Минулі президентські вибори, на яких в "третьому турі" президентом було обрано Віктор Ющенко, коштували країні майже півмільярда гривень. Відповідно до звітів Центральної виборчої комісії, на підготовку і проведення виборчої кампанії в 2004 і 2005 роках було витрачено 477,1 мільйона гривень. Тоді вдалося навіть заощадити, адже на вибори в бюджеті було передбачено 533,5 мільйона гривень, ЦВК фактично отримала 486,6 мільйона гривень, а використала на 9,5 мільйона гривень менше.
Найбільші виборчі витрати держави в 2004-му припали на виплату зарплати членам тервиборчкомів (214,5 мільйона гривень), на виготовлення виборчих скриньок та їх пломбування (54,761 мільйона гривень), на друкування виборчих протоколів і бюлетенів (27,89 мільйона гривень), а також на транспорт (19 мільйонів гривень).
Проведення президентської виборчої кампанії зразка 2009 року Центрвиборчком спершу оцінював майже вдвічі дорожче, ніж вибори-2004. У затвердженому 24 грудня минулого року кошторисі зазначалася цифра 941 мільйон 285 тисяч гривень: 651 мільйон 385 тисяч на перший тур виборів, ще 289 мільйонів 900 тисяч гривень - на другий.
Але в держбюджеті на 2009 рік на проведення президентських виборів передбачили всього 712 мільйонів, тому у квітні ЦВК попросила Верховну Раду і Кабінет Міністрів додати 229 мільйонів гривень додаткового фінансування, яких не вистачає.
До літа виборчий кошторис виріс ще на 803 мільйона гривень. 29 липня ЦВК затвердила обсяг витрат на президентські вибори з держбюджету-2010 у розмірі 1 мільярд 532 мільйона гривень. Загальна сума, необхідна на проведення президентських виборів, за словами заступника голови комісії Андрія Магери, становить 1 мільярд 744 мільйона 300 тисяч гривень (в 3,7 рази більше, ніж коштували вибори-2004).
Згадаємо, що право голосу, за даними парламентської кампанії 2007 року, мають близько 37 мільйонів 185 тисяч громадян України. Виходить, що тільки за офіційним кошторисом, новий президент України буде коштувати кожному виборцеві приблизно 47 гривень.
Зарплатна відомість
Чому ж за півроку, вартість виборів зросла майже вдвічі - з 941 мільйона до 1,74 мільярда? "80% від цієї суми (1 мільярд 500 мільйонів гривень) - передбачають витрати на оплату роботи членів виборчих комісій. Ця сума виникла в першу чергу у зв'язку з тим, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 22 липня, членам виборчкомів підвищується зарплата", - пояснив Андрій Магера.
У ЦВК очікують, що в поточних виборчих перегонах візьмуть участь близько 30 кандидатів, кожен з яких має право на двох своїх представників у складі дільничних і територіальних виборчих комісій. Тобто в кожній комісії буде налічуватися до 60 членів.
Центрвиборчком прогнозує, що в 225 тервиборчкомах буде працювати 13 тисяч 500 чоловік, у більш ніж 33 тисячах дільничних комісій - до 2 мільйонів 31 тисячі членів. Виходить, на зарплату кожному з членів виборчкомів держава витратить у середньому близько 730 гривень.
23 червня, коментуючи скорочення терміну виборчої кампанії з 120 до 90 днів, заступник голови Центрвиборчкому припустив, що "це навіть буде сприяти економії коштів з держбюджету", тому що всі стадії виборчого процесу будуть коротшими. Дивно, що після прийняття Радою відповідного закону, кошторис ЦВК, який складається на 80% із зарплат, виріс удвічі, а не скоротився.
У 2004-му, коли співробітникам комісій довелося обслуговувати проведення додаткового третього туру виборів, на виплату їх зарплати ЦВК витратив 214,5 мільйона гривень. Тоді балотувалися 24 кандидата в президенти, тобто не набагато менше, ніж прогноз ЦВК на поточну кампанію.
Президентська застава
Втім, кількість претендентів на президентське крісло може бути істотно меншою, ніж передбачувані ЦВК 30 чоловік. Про це подбала Верховна Рада, істотно підвищивши розмір грошової застави, необхідної для реєстрації кандидатом у президенти.
Активним прихильником цієї ідеї виступав "бютівець" Микола Томенко. Він запевняв, що збільшення грошової застави в 20 разів - з 500 тисяч до 10 мільйонів гривень - дозволить відсіяти "технічних" кандидатів. За його словами, "ця норма буде підказувати бізнесменам те, що треба підтримувати лише тих кандидатів, які мають справжню стратегію розвитку країни, антикризову програму і професійну команду".
Планку таки підняли, але не у двадцять разів, як пропонував Томенко, а лише в п'ять. Тепер для того щоб стати повноправним учасником президентських перегонів, кожному з кандидатів необхідно буде внести 2,5 мільйона гривень застави. Натомість кандидатам дозволили заощадити на зборі підписів і скасували інститут підписних аркушів зовсім.
Ощадливі кандидати
Кандидати під час цієї виборчої кампанії намагатимуться заощадити буквально на всьому. Що вдієш - криза, капітали головних спонсорів тануть на очах. У голодні роки грішми не розкидуються.
За оцінками політологів і політтехнологів, виборчі бюджети стануть істотно меншими порівняно з попередніми виборами. Якщо в 2004 р. вибори лише одному претендентові на президентську посаду коштували, на думку експертів, 1 мільярд доларів, то тепер у таку суму оцінюють всі кампанії всіх кандидатів. "Основні кандидати витратять близько 200 мільйонів доларів кожен плюс-мінус кілька десятків мільйонів", - наводить "Нова газета" оцінку політтехнолога Олексія Ковша.
Швидше за все, залишаться у минулому помпезні передвиборні концерти закордонних і українських зірок. З 50 до 30 гривень (плюс обід) подешевшає праця "майданарбайтерів", які розвіюють прапори на політичних мітингах.
На тлі економічної кризи буде більше спроб купівлі голосів, ще навесні спрогнозував Комітет виборців України. "Останній досвід показує, що дуже популярним стає підкуп виборців. Це може зіграти роль на тлі загального розчарування. А на тлі поточної кризи більшість міркуватиме: "Всі вони однакові, а я краще на цьому зароблю зайву копійку", - сказав в інтерв'ю "Україні молодій" голова КВУ Олександр Черненко.
Віктор Янукович, у свою чергу, вже озвучив розцінки на 1 виборчий голос. 22 липня на мітингу в закарпатському Берегове лідер Партії регіонів заявив, що його опоненти планують купувати голоси: від 100 гривень до 100 доларів за голос. "Готуйтеся, відкривайте кишені! Продавайте свою душу дияволові", - закликав учасників мітингу Янукович.
Щодо ста доларів - напевно художнє перебільшення. На дочасних і докризових виборах мера Києва 2008 року голос кожного столичного жителя оцінювався 15-20 доларів. Цього сезону, вважають політологи, один голос коштуватиме кандидатам в 2-3 рази дешевше - до 5-10 доларів.
Головними статтями витрат буде оплата реклами на телебаченні й на білбордах, забезпечення роботи виборчих штабів, передвиборні турне регіонами. Через масову розчарованість виборців, кандидати можуть непогано заощадити на революціях: витрати на помаранчевий Майдан 2004 року склали 15 мільйонів гривень із добровільних пожертвувань.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас