У Києві пересохли бювети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві пересохли бювети

673
Багатьом киянам доведеться забути про користування водою з бюветів. Уже сьогодні частину свердловин тимчасово закриють, а потім вода в них може стати платною.
"Зараз ми відключаємо всі бювети в Дніпровському і Деснянському районах - райадміністрації не розрахувалися за обслуговування. Ми попередили і РДА, і мерію, але поки немає реакції. Потім, напевно, будемо відключати інші райони-боржники, можливо, частково", - розповів "Сегодня" директор департаменту водопровідного господарства "Київводоканалу" Володимир Драган.
За його словами, загальний борг райадміністрацій перед "Київводоканалом" за бювети - 1 млн. 600 тисяч гривень. Обслуговування одного "водопою" коштує 2,5-3 тисячі грн. на місяць. "Зараз наказ про відключення бюветів перебуває в правлінні. Куди скаржитися? У район свій скаржіться, щоб вони гроші платили!" - відповіли нам у бюветній службі "Київводоканалу".
Платна вода
Комунальники говорять, що незабаром можуть впровадити в життя стару ідею - зробити воду з бюветів платною. "Такі пропозиції надходять із боку керівництва "Київодоканалу", та й у мерії, начебто, підтримують.
Щоправда, розпоряджень щодо цього поки немає", - розповів керівник служби соцразвитку і господарського забезпечення "Київводоканалу" Федір Судніцин. За його словами, проблема в тому, що всі бювети перебувають на балансі в райадміністраціях, а обслуговує їх "Київодоканал" - мовляв, комунальники виставляють за обслуговування більше грошей, ніж можуть собі дозволити заплатити зі своїх бюджетів райадміністрації.
Поки вартість бюветної води в "Київводоканалі" не підраховували. Але якщо техообслуговування на місяць коштує близько трьох тисяч гривень, то комунальники захочуть хоча б покривати цю суму, а можливо, і отримувати прибуток. Поки говорять, що вартість води з бювету може дорівнювати вартості холодної води у квартирі.
За новими тарифами, це 3,02 грн. за кубометр, тобто 10-літрове цебро бюветної води може коштувати всього 3 копійки. Хоча навряд чи комунальників такий тариф влаштує. Стягувати плату можуть, установивши лічильники в свердловини, і посадивши біля них співробітників КП, як на паркуванні.
У мерії підтверджують, що розмова про установку лічильників на бюветах іде. "Так, думки є, але хочу підкреслити, що остаточного рішення ще не прийнято,- сказав нам заступник мера Анатолій Голубченко. - Якщо кияни не платять навіть за "комуналку", то так само не будуть платити і за воду в бюветах. Є тільки один шлях: платити за "комуналку", тоді в районів будуть гроші на бювети. З поточною ситуацією, коли їх збираються відключати, будуть розбиратися самі райони".
Але в РДА поки не знають, як викручуватися. "Напевно, будемо домовлятися про реструктуризацію боргу", - сказали нам в адміністрації Деснянського району.
Якість
У СЕС говорять, що не завжди вода в бюветах така гарна, як думають городяни. Наприклад, за результатами останньої перевірки, було прикрито близько двох десятків бюветів. Вода ставала каламутною і підвищувався вміст заліза - при її вживанні зростає ризик захворювань цирозом і серцевою недостатністю.
Чи платити за бювет і скільки?
Надія, покоївка: "Вода з бюветів повинна залишитися безкоштовною. Це ж багатство всіх, ніхто не має право узурпувати! Якщо платити, то не більше 10 коп за літр".
Сергій, студент: "Копійки можна було б платити - може, гривню за літр. Хоча тоді краще купувати бутильовану воду. Принаймні, у якості там упевнений більше".
Олег, дизайнер: "Якщо буде платна, купувати не буду! Принципово не хочу чиновникам давати заробити на повітрі. "Комуналку" і так підвищили. Ще й за воду платити?"
Світлана Тучинська
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас