Скорочених, що стали підприємцями, звільнять від податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скорочених, що стали підприємцями, звільнять від податків

Казна та Політика
1640
Уряд планує ввести пільги для нової категорії платників податків. У середу був опублікований законопроект, яким пропонується звільнити від сплати податків громадян, які були скорочені, але не стали на облік у Держслужбі зайнятості, а замість цього зареєструвалися як приватні підприємці. Іншим приватним підприємцям на якісь пільги розраховувати не доводиться.
Уряд пропонує громадянам, що втратили роботу у зв'язку зі скороченням штату або реорганізацією підприємства, не ставати на облік у центрі зайнятості, а реєструватися приватними підприємцями. Це викладено в законопроекті "Про деякі заходи щодо державної підтримки в сфері зайнятості населення", опублікованому на сайті Мінекономіки пізно ввечері у вівторок. У проекті закону говориться, що звільнені громадяни України, що стали підприємцями, будуть звільнені від податків на термін з дати набрання документом чинності до 31 грудня 2011 року.
Згідно із законопроектом, звільнитися від оподатковування зможуть приватні підприємці, що займаються виробництвом товарів і роздрібною торгівлею, із застереженням, що вони не повинні виробляти або продавати підакцизну продукцію. Торговці також повинні мати понад 20 кв. м торговельної площі і не повинні використовувати працю найманих робітників. Сплату страхових внесків у солідарну систему загальнообов'язкового пенсійного страхування такі підприємці будуть здійснювати на загальних умовах.
У Мінекономіки проект називають механізмом захисту працездатного населення від безробіття. У пояснювальній записці до документа відзначається, що такий крок не тільки дозволить створити робочі місця, знизити соціальну напругу в суспільстві, але й зменшить розмір виплат соціальних допомог у зв'язку з безробіттям.
Ініціатива поки не погоджена з Держкомітетом з питань підприємництва та регуляторної політики. Втім, у комітеті пропозицію не підтримують. "Автори законопроекту пропонують поділити підприємців на тих, хто недавно зареєстрований і має право на пільги, і тих, хто працює давно і таких прав не має. Це неконституційно! Але якщо звільнити від податку всіх приватних підприємців, то 'ляжуть' місцеві бюджети", - прокоментувала документ голова відомства Олександра Кужель. "У першу чергу така норма створить нерівні умови на ринку, сильно вдаривши по вже працюючих підприємцях", - відзначає керівник проекту IFC "Розвиток підприємництва в Україні" Санжар Ібрагімов.
У Міністерстві економіки із критикою не згодні. "Ніякої дискримінації немає - єдиний податок платять підприємці, що мають право набирати штат до 10 людей. А наша ініціатива стосується лише самозайнятих громадян", - відзначили в департаменті регуляторної політики Мінекономіки. На розгляд Кабміну законопроект може бути винесений через місяць.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас