Ющенко переконаний у шкідливості кредитів МВФ, не підтриманих реформами в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко переконаний у шкідливості кредитів МВФ, не підтриманих реформами в Україні

Казна та Політика
987
Президент України Віктор Ющенко переконаний, що у випадку відсутності реформ кредити Міжнародного валютного фонду (МВФ) принесуть більше шкоди, ніж користі.
Річ про це йде в заяві Головної служби інформаційної політики секретаріату президента, розміщеній на офіційному сайті глави держави в четвер.
"Глава держави впевнений, що у випадку відсутності реформ, кредити МВФ принесуть більше шкоди, ніж користі", - говориться в заяві.
У службі інформаційної політики нагадали, що 28 липня МВФ ухвалив рішення щодо виділення України третього траншу кредиту stand-by у розмірі $3,3 млрд. Програма МВФ передбачає кілька економічних реформ для посилення здатності України протистояти кризі.
"Уже сьогодні очевидно, що ці кошти будуть використані не для підтримки економіки до моменту одержання ефекту від вжитих заходів, а для подальшого фінансування статус-кво та усілякого запобігання непопулярних рішень", - відзначається в документі.
"Про це свідчить виконання попередніх заходів, передбачених меморандумом (із МВФ)", - підкреслили в секретаріаті, додавши, що уряд не виконав зобов'язання про підвищення тарифів на природний газ для окремих категорій споживачів, не ввів графік щоквартальної корекції цін на газ для зменшення дефіциту коштів НАК "Нафтогаз України".
У заяві також відзначили, що Національна комісія регулювання енергетики (НКРЕ) "встигла спростувати факт ухвалення рішення про підвищення цін на газ, яке давала МВФ як підтвердження виконання цього заходу".
"Затверджений 22 липня фінансовий план Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" взагалі не свідчить про готовність до впровадження структурних заходів, спрямованих на оздоровлення фінансової ситуації, підвищення прозорості та ефективності корпоративного управління компанією. Його аналіз приводить до висновку, що заплановані на поповнення статутного капіталу компанії 18,6 млрд грн будуть значною мірою "проїдені" уже цього року, і вже на початку наступного року будуть потрібні додаткові уливання з державного бюджету", - говориться в документі.
У секретаріаті президента також звернули увагу на те, що корекція тарифів для домогосподарств, що споживають більше 600 кВт електроенергії, взагалі не планується.
У заяві підкреслюється, що прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко неодноразово заявляла, що бюджет на наступний рік буде формуватися, виходячи із принципів ветованого Бюджетного кодексу, "для чого відсутні фінансові ресурси", і що "приведе до розбалансування бюджетної системи". У той же час, додали в документі, відмова від зміни принципів формування бюджету також була передбачена угодою із МВФ.
Разом з тим, у секретаріаті назвали єдиним виконаним заходом прийняття закону про особливості проведення фінансового оздоровлення банків.
При цьому в команді президента прогнозують, що згодом майбутній перегляд програми із МВФ "буде надзвичайно складним, враховуючи бажання уряду реформувати економічну політику до президентських виборів". "Це означає, що у вересні, коли з урахуванням динаміки надходжень у бюджети всіх рівнів Україні надзвичайно буде потрібна підтримка, вона може втратити шанси на неї", - пояснили в заяві.
Другим негативним наслідком у секретаріаті вважають те, що кожен день затягування з необхідними заходами погіршує наслідки в майбутньому, оскільки відбувається "виснаження всіх ресурсів на підтримку нежиттєздатної, популістської моделі державних фінансів".
У документі також наведені приклади всесвітньої історії, коли в низці латиноамериканських країн в 90-х роках залучалися невиправдано великі обсяги зовнішніх запозичень для фінансування неефективної економічної політики. Президент України проти того, щоб Україна поповнила цей перелік країн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас