Найбільше грошей росіяни витрачають у США та Італії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільше грошей росіяни витрачають у США та Італії

293
Згідно із черговим дослідженням Сітібанку, цього року розмір середньої закордонної транзакції в доларах скоротився на 25% - з 220 доларів до 166. Тенденція зниження середнього розміру покупки прослідковується по всіх основних категоріях товарів, але особливо сильно росіяни стали заощаджувати на ювелірних прикрасах і товарах для дому.
У той же час зросли витрати на готелі (до 22% з 19,9%), авіаквитки (до 11,9% з 7,6%) і оренду машин (до 5,5% з 4,5%). Єдиною країною, де середня сума по всіх категоріях товарів збільшилася, став Кіпр - до 320 доларів з 300. Найбільше падіння показали ОАЕ, Італія і Греція. Причому Греція продемонструвала скорочення середньої транзакції як у доларах, так і в рублевому еквіваленті: до 245 доларів в 2009 році з 330 доларів в 2008-му і до 7800 рублів з 8100 рублів, відповідно.
Лідерами витрат по країнах і категоріях покупок як і раніше є США, Італія, Великобританія і Франція. Швейцарія та Туреччина зміцнили свої позиції, у той час як Фінляндія та ОАЕ перемістилися вниз.
Найпопулярнішою країною для купівлі ювелірних виробів є Туреччина (23% від усіх витрат у цій країні), в Італії росіяни воліють купувати одяг і взуття (близько 41%). Що стосується інших країн, то в США найбільші витрати припадають на авіаперельоти (14%), в Австрії (30%), ОАЕ (27%), Франції (22%), Швейцарії (20%), Фінляндії (19%), Іспанії (18%) і Великобританії (17%) - на оплату готелів.
Згідно із прогнозом Сітібанку, лише 17,9% витрат росіян по кредитних картках в 2009 році будуть припадати на платежі за кордоном. Для порівняння - торік ця цифра становила 19,4%. При цьому очікується, що в рублевому еквіваленті обсяг витрат росіян за кордоном збереже або незначно перевищить показник 2008 року.
За словами керівника управління кредитних карток Сітібанку Михайла Бернера, в 2009 році росіяни не стали кардинально змінювати або відмовлятися від своїх споживчих звичок у подорожах за кордоном. "Вплив кризи проявився, насамперед, у різкому падінні темпів зростання обсягу закордонних покупок - за п'ять років було показано зовсім незначне зростання. При цьому падіння видатків в абсолютних значеннях у валюті ми пов'язуємо в основному з девальвацією рубля", - говорить він.
На думку партнера НКГ "2 К Аудит - Ділові консультації" Олександра Артем'єва, використання особистих карток знизилося, насамперед, через значне зменшення виїзду людей за кордон. "Думаю, це продовжиться ще протягом 3-4 років. Витрати з корпоративних карток також упали, тому що всі компанії урізали свої бюджети на обслуговування персоналу", - уточнює він.
Втім, деякі експерти дотримуються більш оптимістичних поглядів. Аналітик ІК "Арбат Капітал" Михайло Завараєв говорить, що тенденція скорочення витрат по кредитних картках продовжиться до кінця поточного року, однак на кілька років це навряд чи затягнеться. "У наступному році все буде залежати від того, як швидко економіка відновиться після кризи", - пояснює він.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас