Ставки в ТЦ ще впадуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки в ТЦ ще впадуть

Нерухомість
752
Київ увійшов у трійку світових лідерів зі зниження вартості оренди торговельних площ в I кварталі 2009 р.
У порівнянні з аналогічним періодом минулого року ставки впали на 32%. Обігнали нашу столицю тільки Буенос-Айрес і Варшава. За прогнозами експертів, навіть при оптимістичних прогнозах, зниження в сегменті в Києві продовжиться як мінімум ще на 10%.
За даними дослідження CB Richard Ellis, Київ одержав третє місце за рівнем падіння ставок. Рекордне зниження орендної ставки було зафіксовано в Буенос-Айресі, де вартість оренди торговельних приміщень подешевшала на 37%. Наступним містом за розміром зниження стала Варшава, де вартість оренди 1 кв. м скоротилася на 33%.
Серед найдорожчих міст світу за вартістю оренди торговельних приміщень лідируючу позицію як і раніше займає Нью-Йорк, навіть незважаючи на 10%-ве зниження рівня орендних ставок. Оренда 1 кв. м у найкращих торговельних об'єктах Нью-Йорка досягає $1615 на місяць, що практично вдвічі вище, ніж у Гонконгу ($875 за 1 кв. м на місяць), який посідає друге місце в рейтингу найбільш дорогих міст світу. Москва обігнала Токіо, піднявшись на третю позицію із четвертої, за нею іде Париж, у той час як Токіо в списку лідерів посідає лише п'яте місце.
У Києві, повідомляється у звіті CB Richard Ellis, ступінь зниження рівня орендних ставок сильно варіюється залежно від торгового центру, розміру секції та профілю орендаря. Особливо велике (50-70%) зниження вартості оренди було зафіксовано в торгових центрах з невдалим розташуванням або серйозними концептуальними помилками, де падіння відвідуваності і, як результат, обсягу продажів було найбільшим. У першокласних об'єктах зниження орендних ставок відбулося на рівні 30-40%.
"Зараз продовжують звільнятися площі в ТЦ. Це як і раніше практично не стосується успішних ТЦ або великих лотів. В основному виїжджають магазини до 100 кв. м. Останнім часом до них приєдналися зали ігрових автоматів. Зниження рівня заповнюваності і складності з набором за заявленими ставками змушують власників або знижувати ставки, або нарізати площі під більш мілкого орендаря", - характеризують нинішню ситуацію в столиці аналітики "Української торговельної гільдії".
"Споживчий попит демонструє негативну динаміку в більшості регіонів світу. Попит на торговельні приміщення з боку рітейлерів суттєво скоротився. Переважна більшість рітейлерів як і раніше утримуються від експансії та закривають нерентабельні магазини. У той же час є низка винятків - продуктовий рітейл - мережі, що спеціалізуються на товарах низького цінового позиціонування, почувають себе досить непогано, а деякі навіть заявили про готовність розширюватися", - відзначають аналітики CB Richard Ellis.
З ними згодна і Наталія Меченкова, директор департаменту зовнішніх зв'язків ІДК "Каскад": "Прогноз в Україні - досить невдячне заняття, тому що крім вивірених економічних, соціальних і політичних кроків, характерних для країн Європи, у нас можуть у будь-який момент виникнути обставини або умови, які повністю змінять передбачуваний та об'єктивний хід подій. Зараз на ринку комерційної нерухомості відносно непогано почуває себе торгівля. Зниження орендних ставок, надання орендних канікул і додаткових пільг орендарям допомогли частині ТЦ зберегти пул орендарів. Улітку традиційно оживилася торгівля в курортних містах". За її словами, у підсумку, за даними компанії "Каскад" на кінець липня 2009 р., ставки оренди в ТЦ по Україні знизилися до 60% у порівнянні з періодом зростання ринку. "Можна сказати про те, що деякі оператори намагаються знизити ставку ще на 10%. Деяким удасться цього добитися. Суттєво ситуація до кінця року навряд чи зміниться. Торгівля буде жити, образно кажучи, від свята до свята - коли трохи підвищується обсяг продажів, що компенсує будень", - додає пані Меченкова.
"З початку 2009 р. базові орендні ставки для секцій 100-300 кв. м знизилися на 30-40% у доларовому еквіваленті", - пояснює Наталя Кравець, голова департаменту торговельної нерухомості Colliers International (Україна). За її словами, вакантність у торгових центрах при середніх показниках 4-5% досить відрізняється залежно від об'єкта. Так, рівень вакантності в успішних торгових центрах становить 1-2%, а в менш успішних - 5-7%. За статистикою Colliers International (Україна), якщо в 2008 р. в одному з найдорожчих ТРЦ Києва "Глобус I" ставки були $200-250 за 1 кв. м на місяць у секціях 100-300 кв. м, то в липні цього року - $120-150 за 1 кв. м на місяць, фактично повернувшись на рівень 2006 р. У популярному ТРЦ "Караван" середні ставки також знизилися - від $150-200 за 1 кв. м на місяць у минулому році до $100-140 зараз. А в ТЦ "Піраміда" падіння ще більш значне - від $80-190 в 2008 р. до $50-70 за даними на липень ц.р. "Найімовірніше, до кінця 2009 р. орендні ставки ще трохи знизяться до рівня 2005-2006 рр. у гривневому еквіваленті", - прогнозує Наталя Кравець.
За прогнозами керуючого партнера компанії CB Richard Ellis в Україні Сергія Сергієнка, за відсутності значних погіршень макроекономічної ситуації, до кінця 2009 р. слід очікувати зниження орендних ставок на 5-10% у доларовому еквіваленті з їхньою наступною стабілізацією. При цьому він припускає, що споживчий попит почне рости не раніше 2010 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас