Жнива перетнули екватор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жнива перетнули екватор

Аграрний ринок
537
Під час збільшення валу зерна на ринку уряд поспішно переглянув форму держпідтримки, відмовившись від закупівель зерна по споту і зосередившись на заставних операціях.
Частина регіонів України завершує збирання зернових. За словами міністра аграрної політики Юрія Мельника, на фінішну пряму вийшли роботи в Одесі, Криму, Миколаєві, Запоріжжі. "Там практично закінчилося збирання ранніх зернових і зернобобових", - сказав він. Аграрії станом на 28 липня зібрали 22 млн. т зернових культур, що становить половину від офіційного прогнозу МінАП на рівні 42-43 млн. т (прогнози учасників ринку коливаються при цьому від 35 млн т до 40 млн. т).
За даними Мінагрополітики, зернові та зернобобові культури зібрано із площі 8,2 млн. га (63% від прогнозу), при цьому пшениці зібрано із площі 4,9 млн. га (71% від плану) і намолочено 14,564 млн. т. Ячмінь зібраний з 3 млн. га (60% від плану) і намолочено 7,7 млн. т.
У міру збільшення валу зерна на ринку зросла потреба в активних діях держоператора через зниження цін на зерно. З початку збору 2009 р. ціни на зернові впали на 30%, зокрема, фураж торгується по 650 грн./т. При цьому експерти вважають, що ціни ще не досягли дна. Як відзначила голова правління Рабобанку Тетяна Кроойманс під час агрофоруму "Зерновій бізнес України: ціноутворення ефективної системи збуту", зниженню цін сприяють несприятливий економічний клімат, великі перехідні залишки, низький попит. "У найближчі місяці падіння цін на кукурудзу, пшеницю, насіння соняшника продовжиться, - прогнозує фахівець. - Відновлення цін відбудеться в четвертому кварталі".
У рамках забезпечення попиту на зерно Аграрний фонд пропонує селянам формат заставних закупівель. За рішенням уряду, держоператор припинив закупівлі зерна за спотовими контрактами, зосередившись на проведенні заставних операцій. "Аграрний фонд буде закуповувати зерно виняткове за заставними цінами, щоб у більшості сільськогосподарських підприємств була можливість закупити зерно. Спотові контракти ми не будемо укладати, поки існує така тривожна ситуація на ринку і йде зниження ціни спекулянтами, які скуповують зерно, штучне зниження ціни на зерно", - сказала Юлія Тимошенко на засіданні уряду.
Експерти відзначають, що має сенс існування декількох форм закупівель. "Але зрозуміло, що за заставною схемою АФ потрібно заплатити лише частину вартості зерна, тобто обігових коштів на таку підтримку потрібно менше. Крім того, аграрій заплатить ще і за зберігання й оплатить вартість позики", - відзначає один з учасників ринку. Заставний механізм передбачає придбання зерна в аграріїв за вартістю, що становить 60% від установлених МінАП мінімальних цін.
При цьому аграрії можуть у будь-який момент викупити це зерно при зміні ринкової кон'юнктури на кращу, внісши операторові плату за користування позикою - 9,05%.
На засіданні уряд істотно спростив процедуру закупівлі зерна АФ, залишивши з 16 необхідних для оформлення угоди документів чотири. Президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса відзначив, що в умовах кризи механізми реальної державної підтримки аграріїв дуже обмежені, а власні можливості не дозволяють їм навіть покривати поточні витрати на збиральну кампанію.
Аграрний фонд почав заставні закупівлі нового врожаю з 1 липня. Фонд розраховує прийняти в заставу 1,5-1,6 млн. т зерна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас