Партія комуністів лідирує на парламентських виборах у Молдавії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Партія комуністів лідирує на парламентських виборах у Молдавії

Казна та Політика
321
На дострокових парламентських виборах у Молдавії, що пройшли 29 липня 2009 р., лідирує Партія комуністів з показником 45,1% голосів після обробки 97,6% від загальної кількості бюлетенів виборців.
Як повідомили РБК у Центральній виборчій комісії республіки, Ліберально-демократична партія Молдавії набирає поки 16,4%, Ліберальна партія - 14,4%, Демократична партія - 12,6%, альянс "Наша Молдавія" - 7,4% голосів. Інші учасники виборів добилися ще менших результатів, які не дозволяють їм поки претендувати на входження в парламент - згідно із законодавством для цього необхідно подолати 5%-вий бар'єр.
Відзначимо, що відповідно до опублікованих напередодні результатів exit-poll Партія комуністів набирала 40,5% від загального числа опитаних виборців, Ліберально-демократична партія Молдавії - 17,6%, Ліберальна партія - 16,5%, Демократична партія - 12,8%, альянс "Наша Молдавія" - 8%. Інші учасники виборів, за даними опитувань, не подолали 5-процентного виборчого порогу, установленого для партій.
За право бути представленими в 101-місному вищому законодавчому органі країни на виборах боролися вісім партій: Партія комуністів, Християнсько-демократична народна партія, альянс "Наша Молдавія", Ліберальна партія, Ліберально-демократична партія Молдавії, Демократична партія, Соціал-демократична партія Молдавії та екологічна партія "Зелений альянс". Для проведення в Молдавії дострокових парламентських виборів 29 липня 2009 р. були відкриті 1 тис. 986 виборчих дільниць, у тому числі 36 - за кордоном. В основні списки для голосування включено 2 млн 620 тис. 418 виборців.
Майбутній склад парламенту повинен обрати президента країни. Попередній склад був розпущений президентом Володимиром Вороніним після того, як депутати не змогли обрати главу держави. Президент повинен бути затверджений не менш ніж 3/5 голосів парламентаріїв, або як мінімум 61 депутатом. У попередньому складі обрання президента заблокували опозиційні партії, які вважають результати попередніх виборів 26 квітня ц.р. сфальсифікованими і нелегітимними. Комуністам не вистачило 1 голосу для обрання свого кандидата. Діючий президент, лідер Партії комуністів Молдавії В.Воронін уже двічі обирався на цю посаду, тому, згідно з конституцією, балотуватися в президенти більше не може.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас