Гроші під обіцянки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші під обіцянки

Кредит&Депозит
2079
Міжнародний валютний фонд виділив Україні третій транш кредиту на суму понад $3 млрд. Більша частина коштів буде спрямована на фінансування дефіциту бюджету.
Домогтися цього Кабінету Міністрів удалося шляхом узяття низки зобов'язань, зокрема обіцянки підвищити тарифи на комунальні послуги і заморозити зростання соціальних виплат. Реалізація цих планів дозволить економіці вижити, але може вдарити по іміджі уряду.
Пізно ввечері у вівторок рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) прийняла рішення виділити Україні третій транш кредиту stand-by у розмірі 2,12 млрд SDR (Special Drawing Rights, спеціальні права запозичення, відповідно до вчорашнього курсу $3,13 млрд).
Прес-служба МВФ повідомила, що транш складе $3,3 млрд, а загальна сума, яку МВФ уже виділив Україні в 2008-2009 роках, досягла 7 млрд SDR (близько $10,9 млрд). Розмір всієї кредитної лінії - 11 млрд SDR ($16,4 млрд).
За словами глави місії МВФ в Україні Джейли Пазарбазіолу, транш був виділений на колишніх умовах. "Рекомендації уряду залишаються незмінними - деталізація зобов'язань України за програмою МВФ і чіткий контроль за точністю їх виконання",- заявила вона.
Докладний опис умов виділення кредиту зазначений в меморандумі про економічну і фінансову політику. У ньому влада України, зокрема, зобов'язується втримати дефіцит у секторі держуправління (сума всіх бюджетних і позабюджетних витрат) в 2009 році в межах 6%, а наступного року - на рівні рівні 4% від ВВП.
Для виконання цього зобов'язання Кабмін зобов'язався цього року підвищити на 20% тарифи на теплову енергію для споживачів (з 1 вересня) і теплокомуненерго (з 1 жовтня). Таким чином, нові тарифи будуть покривати відповідно 31% і 43% ціни імпортного природного газу.
Підвищення тарифів у 2010 році повинні бути поквартальними - доти, поки вони не досягнуть рівня собівартості енергоресурсів.
Крім того, уряд пообіцяв цієї осені провести приватизацію Одеського припортового заводу і низки обленерго, підготувати документи, необхідні для проведення податкової і пенсійної реформ, повернути нарахування пені на неоплачені комунальні платежі, відмовитися від податкових амністій і мораторіїв на податкові перевірки, а також не підвищувати розмір мінімальних зарплат і пенсій (у випадку прийняття такого законопроекту Верховною Радою - ветувати його).
У фінансовій сфері Кабмін взяв на себе зобов'язання утриматися від спроб обмеження незалежності НБУ, прискорити реалізацію програми з рекапіталізації банків, розробити до кінця вересня програму вирішення проблем несистемних банків, а до травня 2010 року прийняти всі законопроекти, спрямовані на введення консолідованого банківського нагляду.
Валютний ринок позитивно відреагував на новину про надання Україні траншу МВФ. За вчорашній день долар на міжбанку втратив у ціні відразу 5 коп. За даними системи UkrDealing, торги відкрилися котируваннями 8,10/8,20 грн/$, до обіду курс склав 7,9395/8,1405 грн/$. На момент закриття торговельної сесії курс вийшов на 8,040/8,159 грн/$. Валютний індикатор склав 8,15/8,2 грн/$. Готівковий ринок не встиг відреагувати на новину, втримавшись на рівні вівторка. За даними порталу FINANCE.UA , середній курс американської валюти вчора був 8,02/8,16 грн.
В уряді розраховують, що третій транш надійде в Україну вже наступного тижня. З нього $1,9 млрд Кабінет Міністрів має намір направити на погашення зовнішніх боргів. "Цей транш, відповідно до рішення МВФ, як ми і просили, буде спрямований на фінансування дефіциту держбюджету і у першу чергу на забезпечення наших зовнішніх зобов'язань",- заявив учора в. о. міністра фінансів Ігор Уманський.
Втім, експерти сумніваються, що основна частина кредиту МВФ буде спрямована на виплату зовнішніх боргів - умови виділення кредиту це допускають. "Швидше за все, на погашення зовнішніх боргів буде спрямовано лише близько 500 млн євро, за всіма іншими євробондами зараз ведуться переговори щодо реструктуризації боргу,- відзначає аналітик ІК Concorde Capital Андрій Пархоменко.- Інша сума буде спрямована в держбюджет і, швидше за все, піде на виплату зарплат і пенсій наприкінці року".
Таким чином, відзначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин, отримавши кредит МВФ, уряд зуміє забезпечити своєчасну виплату зарплат і пенсій, навіть незважаючи на можливе зниження податкових надходжень.
При цьому експерти висловлюють сумніви в тому, що умови меморандуму із МВФ будуть виконані українською стороною. "Швидше за все, будуть реалізовані лише довгочасні проекти - підготовка податкової та пенсійної реформ, закону про банківський нагляд, а також цілком імовірна приватизація низки об'єктів. Що стосується непопулярних заходів, а їх у меморандумі більшість, то в умовах наближення президентських виборів уряд і особисто Юлія Тимошенко навряд чи зважаться ризикувати рейтингом",- відзначає Василь Юрчишин.
У свою чергу, представники парламентської опозиції вже пообіцяли ускладнити Юлії Тимошенко виконання зобов'язань. "Ми домовилися з коаліцією, що наші пропозиції щодо індексації мінімальних зарплат і пенсій уже найближчої сесії будуть доопрацьовані та прийняті. Якщо на цей закон буде накладено вето, то парламент буде остаточно заблокований, і депутати підуть на перевибори",- пообіцяв депутат Василь Хара (Партія регіонів).
Наступний транш кредиту запланований на листопад. Однак в уряді розраховують отримати його раніше. "За попередніми домовленостями, це повинен був бути листопад. Але, наскільки я знаю, зараз МВФ розглядає можливість, і, швидше за все, перегляд буде перенесений на вересень",- розповів Уманський. "Заява Уманського показує, що в уряді розуміють, що отримати новий транш у листопаді в умовах передвиборної компанії неможливо",- говорить аналітик ІК Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Однак, за його словами, про новий транш МВФ вирішить вести переговори вже в 2010 році за підсумками переформатування української влади. Такий прогноз побічно підтверджують і у МВФ. "Отримання нового траншу залежить від результатів виконання нової програми Україною",- заявила вчора Джейла Пазарбазіолу. Нагадаємо, що виконання низки урядових зобов'язань заплановано на жовтень - це означає, що для перенесення четвертого траншу на вересень коаліції ще в серпні необхідно прийняти низку законопроектів, однак Верховна Рада почне працювати лише у вересні.
Юрій Панченко, Юлія Рябчун
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас