"Ъ": Держсектор добре зберігся — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держсектор добре зберігся

349
Економічна криза зупинила тенденцію зниження питомої частки держсектору в економіці. В 2008 році вона практично не змінилася в порівнянні з попереднім роком – тоді частка держпідприємств знизилася більш ніж на 5 процентних пунктів. Зростання частки приватного бізнесу відновиться не раніше 2010 року, відзначають експерти.
Частка держсектору в економіці – один із ключових макроекономічних показників. Вважається, що приватний бізнес є більш ефективним, отже, чим більша його частка, тим кращі перспективи економіки країни. У розвинених країнах частка державного сектору не перевищує 3-5%. Розрахунки показника здійснюються на основі співвідношення доходів приватних і державних підприємств до оподатковування.
На сайті Міністерства економіки були опубліковані дані про питому вагу держсектору в економіці за підсумками 2008 року. Згідно з розрахунками міністерства, торік зниження частки державних підприємств в економіці країни виявилося практично таким же, як і роком раніше – 9% проти 9,1%. Нагадаємо, за підсумками 2007 року частка держсектору знизилася на 5,1 п. п..
Найбільше зниження частки держсектору було зафіксовано в сфері охорони здоров'я – на 3,7 п. п., до 8,4%. У сфері транспорту та зв'язку вона знизилася на 0,5 п. п., до 25,3%, фінансовому секторі – на 0,5 п. п., до 0,7%, сільському господарстві – на 0,2 п. п., до 6,8%, торгівлі – на 0,1 п. п., до 0,7%. Частка держпідприємств у сфері нерухомості збільшилася на 2,9 п. п., до 14,8%, освіті – на 0,9 п. п., до 4,5%, ресторанному і готельному бізнесі – на 0,5 п. п., до 5%.
У Міністерстві економіки збільшення частки державного сектору пояснюють помірним зростанням економіки торік і скороченням доходів приватних підприємств при відносно стабільній роботі держкомпаній. Нагадаємо, в 2008 році зростання реального ВВП склало усього 2,1%, а за підсумками IV кварталу спад економіки досяг 8%. При цьому прибуток українських підприємств склав 193,67 млрд грн – це на 5,8% більше, ніж в 2007 році.
Експерти стверджують, що за підсумками 2009 року частка державного сектору суттєво не зміниться. "Держава не надає своїм підприємствам економічних преференцій, значної приватизації цього року теж не очікується. Тому частка держсектору, імовірно, залишиться незмінною", - прогнозує аналітик дослідницької компанії Gainsfort Research Євгенія Ахтирко.
"Невелике зростання можливе лише через посилення ролі держави у фінансовому секторі після купівлі акцій низки комерційних банків. Однак уже з 2010 року частка державного сектору знову почне знижуватися і за кілька років досягне рівня 5%", - уточнює директор Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас