Черновецький тимчасово переміг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черновецький тимчасово переміг

Казна та Політика
1582
Апеляційний адмінсуд Києва дав зелене світло для набуття чинності нових тарифів на житлово-комунальні послуги, уведених з 1 червня ц.р. Втім, основні судові розгляди щодо цього питання намічені на осінь - активний період президентської виборчої кампанії.
За позовом КМДА в апеляційному порядку було скасовано припинення Шевченківським райсудом столиці набуття чинності нових тарифів ЖКГ у Києві. Тепер, щоб нові ціни на житлокомунпослуги запрацювали, мерії залишається лише оскаржити постанову Кабміну, яка суперечить волі мера.
Втім, опозиція не втрачає оптимізму. Перший заступник голови фракції Блоку Кличка в Київраді Наталія Новак заявила, що Апеляційний адмінсуд Києва скасував визначення Шевченківського райсуду, який призупинив підвищення тарифів, але позов щодо незаконності їхнього підвищення в Шевченківському райсуді ще не розглядався.
"Зараз період відпусток, тому в суді обіцяють розглянути його до вересня",- говорить пані Новак. За її словами, рішення Апеляційного адмінсуду Києва виглядає дивно, з огляду на те, що зростання тарифів з 1 червня припинено не тільки визначенням Шевченківського райсуду, але й постановою Кабміну.
А депутат Київради від Блоку Віталія Кличко Валерій Карпунцов вважає, що тарифи від 1 червня в Києві втратили чинність, незважаючи на судове рішення.
"Після визначення Шевченківського райсуду, який призупинив підвищення тарифів, за риторикою чиновників мерії було зрозуміло, що КМДА заперечить це призупинення,- заявив пан Карпунцов.- Мерія щільно співробітничає з Апеляційним адмінсудом столиці".
Валерій Карпунцов відзначив: "Незважаючи на судове рішення, розпорядження мера припинено постановою Кабміну і є звертання до Віктора Ющенка із проханням скасувати підвищення тарифів своїм указом".
У розпорядженнях КМДА про підвищення тарифів, за підписом в.о. глави КМДА Анатолія Голубченка, говориться, що з 1 червня тарифи на воду і опалення збільшені приблизно вдвічі, а розцінки на утримання будинків і прилеглих територій визначені за кожним будинком окремо.
З огляду на те, що тарифна політика - один з основних пріоритетів виборчих кампаній, ситуація в Києві з кожним днем буде розжарюватися. Представники опозиції не приховують, що після того як Київрада скасувала мораторій на підвищення тарифів і делегувала всі повноваження за тарифною політикою КМДА, інструментів впливу на київську владу практично не залишилося.
Скасувати розпорядження глави КМДА може тільки столичний мер або його безпосередній шеф - Віктор Ющенко. Як свідчить практика, глава держави лояльний до діяльності команди Леоніда Черновецького і сумнівно, що він прислухається до прохань Юлії Тимошенко скасувати засновані з 1 червня тарифи на комунальні послуги.
Втім, у мерії натякають, що підвищення тарифів вигідно і уряду. Керівник головного управління з цінової політики КМДА Василь Яструбинський говорить, що збільшення розцінок - вимушений захід.
"З міського бюджету в держбюджет вилучається 7,5 млрд. грн. Навіть половини цієї суми нам було б достатньо, щоб і далі виділяти дотації теплопостачальникам, водопостачальникам, ЖКГ, щоб не підвищувати тарифи. На жаль, цих коштів у міському бюджеті зараз немає",- сказав пан Яструбинський, додавши, що в держбюджеті не передбачені дотації на покриття різниці в тарифах.
За словами чиновника, висновки про те, які витрати повинні враховуватися, надала Держінспекція з контролю за цінами.
"Це урядовий орган. Тому всі претензії вже не до нас, а до урядового органа",- констатував пан Яструбинський.
На початку липня Шевченківський райсуд Києва призупинив розпорядження КМДА від 29 квітня ц.р. №№516, 517, 518, 519 і 520 про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги з 1 червня ц.р. У середині липня Кабмін призупинив дію розпоряджень КМДА про підвищення тарифів своєю постановою і звернувся до президента Віктора Ющенка із пропозицією скасувати розпорядження столичного мера від 29 квітня.
Ольга Курішко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас